Maksuraha laekub oodatust vähem

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Septembri lõpuks oli maksude alalaekumine tänavuse kehtiva riigieelarvega võrreldes süvenenud.

Peamised riskikohad on jätkuvalt sotsiaal- ja käibemaksu laekumine, mille isegi ühekordsed negatiivsed mõjud võivad aastaseid laekumisnumbreid oluliselt vähendada, kirjutas rahandusministeerium.

Septembrikuu maksulaekumises kajastub halvenenud olukord tööturul, millest tulenevalt võib ka järgmistel kuudel oodata maksulaekumise püsimist ligikaudu samal tasemel.

Sotsiaalmaksu on üheksa kuuga tasutud 21,4 miljardit krooni ehk 73,4 protsenti eelarves kavandatust ja septembris tasuti sellest 2 miljardit krooni, mis näitab alalaekumise jätkuvat süvenemist võrreldes eelarvega.

Käibemaksu on üheksa kuuga tasutud 13,8 miljardit krooni, mis on 71 protsenti eelarves planeeritust.

Septembris tasuti käibemaksu 1,5 miljardit krooni, mida on eelarves oodatuga võrreldes vähem, peamine mõju oli augustist edasi lükkunud käibemaksutagastustel.

Septembri lõpuks laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse kokku 46,5 miljardit krooni ehk 73,3 protsenti eelarves planeeritud maksutuludest.

Eelmise aasta üheksa esimese kuuga laekus riigieelarvesse 52,8 miljardit krooni ehk 71,8 protsenti eelarves planeeritud maksutuludest.

Füüsilise isiku tulumaksu on üheksa kuuga tasutud 792,8 miljonit krooni, septembris tasuti sellest 277,8 miljonit krooni.

Üheksa kuuga on kohalikele omavalitsustele laekunud 7,7 miljardit krooni, mis on 11,6 protsenti vähem kui eelmise aasta sama perioodi jooksul, septembris laekus omavalitsustele füüsilise isiku tulumaksu 736,6 miljonit krooni.

Juriidilise isiku tulumaksu on üheksa kuuga tasutud 2,6 miljardit krooni, septembris tasuti sellest 216,5 miljonit krooni, juba praegu on juriidilise isiku tulumaksu laekunud eelarves planeeritust rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles