Tuntud kurikaelast saab seaduslik ärimees

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Kas elukutselisest kurjategijast võib saada korralik ärimees? Nagu Eesti kuritegeliku maailma endistest autoriteetidest praegu näha, saab küll.

On vaja vaid kannatust leppida ühekordsete tehingute pealt väiksema kasumiga kui kriminaalses maailmas, kus õnnestunud tehing võib tähendada isegi mitmekümne kordset kasumit.

Kahekümne aasta tagune röövlikultus Eestis on nüüd asendunud silmanähtavalt euroopalikuma suhtumisega. Nii üritab pea iga tuntud kriminaal vähemalt mingil moel ajada legaalset äri. Ja mõnel neist kukub see kaunis hästi välja.

Üks jõukamaid tegelasi selles nimekirjas on keskkriminaalpolitsei andmeil veel aasta tagasi Eestis organiseeritud kuritegevuse võtmeorganisatsiooni – ühiskassa liidrite hulka kuulunud Jevgeni Kolesnikov. Mees, kes on endale loonud täiesti seadusliku ettevõtete võrgustiku ja ajab taga vaid väga suurt raha. Ja seda teeb Kolesnikov Moskvas, kus talle kuuluvad väidetavalt mitmed ostukeskused ja ööklubid.

Investeeringud sadamasse

Kolesnikov, kellest on saanud tegija ärimees isegi Venemaa mõistes, käib politsei kinnitusel nüüd Eestis vaid «jalutamas» ja millegi ebaseaduslikuga kodus ei tegele. Ometi oli Marlboro sigarettide maaletooja AS Bankendiga kunagi seotud Kolesnikov üks esimesi, kes Tallinnas soodsal ajal kinnisvarasse investeerima asus.

Nii on temaga tihedalt seotud Tallinna reisisadamas asuv Sadama Market. Koht, kus tegutsevad Terrariumi ööklubi ja kümned muud ärid. Kolesnikov kuulub 22,5 protsendiga seda haldava OÜ Hermsen omanikeringi. Eelmisel aastal deklareeris 16 miljoni kroonise käibega ja 33 töötajaga firma ligi kahe miljoni kroonist puhaskasu. Kolesnikovi jaoks on see muidugi peenraha.

Aasta tagasi sai temast aga 40 000 kroonise osakapitaliga Trademarketi ainuomanik. See on firma, mille tegevusala on investeerimine ja mille kontor asub Toompuiesteel. Sealsamas, kus asub Kolesnikoviga lähedalt seotud Karl Lemani poksiklubi. Kuidas ettevõttel läheb, näitab lähiaeg.

Teeneid ja sõpru ei unustata

Kolesnikovi sarnase saatusega on kunagine Permi kuritegeliku grupeeringu autoriteet Vladimir Šapovalov. Mees, kes viisteist aastat tagasi pidanuks Vabaduse platsil kõlanud võimsas pommiplahvatuses hukkuma, kuid õnnekombel ellu jäi. Šapovalovi ärihuvid on Eestis marginaalsed. Ta asutas küll Viimsi kandis tegeleva hotelli Ecoland, kuid sisuliselt on see siinmaal ka ainus tema nähtav äri.

Tegelikkuses toob Šapovalovile raha sisse Venemaa, kus ta laevu liisingusse annab. Mehele kuulub Murmanskis ja Kamtšatkal hulk kalalaevu, mis sealkandis välja rendituna ohtralt kala ja krabisid püüavad.

Seesama kalaäri on ka põhjus, miks Kemerovo kuritegelik grupeering teda aastaid tagasi Viimsis Randvere teel tankirusikaga õhku tahtis lasta. Oma 600 seeria Mercedeses sõitnud Šapovalov peab õnne tänama, et laskeseadeldis otsustaval hetkel palgamõrvari käes streikis.

Kuid mis oli atentaadikatse põhjus? Väidetavalt see, et Venemaal mõjukaks isikuks saanud Šapovalov sõi sealselt turult välja kahe kalalaevaga raha kokku ajada üritanud Kemerovo grupeeringu juhi.

Ent kust pärineb Šapovalovi mõjukus Venemaal? Võimalik, et sellest, kui ta ainsa siinse permikana spondeeris Eesti Vabariigi algusaastatel metalliärist teenitud rahaga Permis asuva vangla ühte tsooni koos mitmesaja kinnipeetavaga. Venemaal sellist suuremeelsust ei unustata.

Kalaäri – Norra vääriskala importi – ajas Eestis ka kunagine mõjukas allilmategelane Oleg Lvov. Kuid Lvovil nii hästi ei läinud ja teda on Venemaal tabanud mitmed majanduslikud tagasilöögid. Nii proovib mees viimaste andmete kohaselt õnne Ukrainas, kust aga kohalik miilits tema kohta hiljuti ühe majanduskuriteoga seonduvalt Eestisse juba õigusabipalve esitas.

Kui kangesti endised kriminaalid ka ei üritaks, neid jääb siiski elu lõpuni saatma koorem, mis neil kunagi päris lugupeetud avaliku elu tegelasteks saada ei luba. Need on endised kriminaalsed tutvused. Inimsuhted, mida ei saa eirata ning mis asjaosalisi ikka ja jälle tagasi sellesse nõiaringi tõmbavad.

Vast see on ka põhjus, miks näiteks ärimees Meelis Lao ei suutnud mõni aasta tagasi Tallinna kesklinnas Viru tänaval asuva McDonaldsi kiirtoidukoha rendivaidlust kõrvalt vaadata ja ise burgeriküpsetajaid jõuliselt majast välja tõstma asus. Tulemus – Lao saadeti juhtunu tõttu kriminaalsüüdistusega kohtu ette.

Ometi oleme praegu Eestis õnneks seisus, kus suur osa endistest tuntud kriminaalidest üritab Eestis elatist teenida legaalse ärimehena. Sest õitsval majandusjärjel Eestis on miljoneid lihtne teenida ka seaduslikult. Mitte vanglaga riskides uimasteid vedades või kelmustega tegeledes.

Märgid, et kriminaalid üritavad end legaliseerida, ilmnesid Eestis juba kümmekond aastat tagasi. Nii näiteks oli endise linnuvabriku kuritegeliku grupeeringu meestel juba aastaid tagasi oma postimüügifirma. Seesama, mis Halensi kataloogikaupu müüs ja kust endise korvpalluri Chris Moore’i eksnaine Lea Niinepuu miljoneid kroone oma taskusse pani ja vangi mõisteti.

Nii on aastaid kaitsepolitsei poolt kunagise Vabaduse väljaku pommiplahvatuse tõttu tagaotsitud endine «linnukas» X.

Mehest on saamas kinnisvaras tõeliselt suur tegija. Näiteks on ta veerandi Hansakinnisvara aktsiate osanik, mille nõukogus mees ka istub. Selle firma mullused majandusnäitajad on aukartustäratavad – 65 miljoni kroonise käibega saadi puhaskasu üle 76 miljoni krooni. Aasta varem olid käibenumbrid üle 59 miljoni ja kasum 72 miljonit.

Surm võib tulla varakult

Arvestades, et firmal on Tallinna kesklinnas pooleli mitmeid suuri arendusprojekte, paistab X'i tulevik helge. Ent see pole ainus ettevõte, mis tema varandust kasvatab. Nii näiteks on ta osanik Dexter Investis, mis 2005. aastal tõi omanikele sisse üle 22 miljoni krooni.

Mehe ärihuvide keskmes on tal emaga kahe peale asutatud Polar Holding, mille 2005. aasta kasum samuti aukartustäratava 40 miljoni kroonini ulatus. Alles tänavu suvel oli X koos emaga Otepääl tegutseva tulundusühistu Nüpli Vesi asutajate ringis.

Irooniline, kuid Xga koos end aastaid Hispaanias varjanud Toomas Helin istus tonni marihuaana salakaubaveo eest mitmed aastad Tallinna vanglas ja vabanes sealt alles septembri lõpus. Ning ajal, kui X liigub Tallinnas ringi uhke Porsche roolis, kasutavad tema kunagised kriminaalsed sõbrad siin hoopis tagasihoidlikumaid sõiduvahendeid. Mis sest, et reaalselt kuulub neilegi mitmeid uhkeid kinnistud Tallinna kesklinnas.

Kinnisvara ongi äri, millesse endine organiseeritud kuritegevus viimased aastad hoolega investeerinud on. Nii näiteks kõrgub Tallinna kesklinnas uhke kõrghoone, mille ehitusse organiseeritud kuritegevuse katuseorganisatsiooni ühiskassa väidetavalt mitme aasta tulud investeeris. Nüüd asuvad selles hoones mitme väga lugupeetud ettevõtte kontorid.

Ometi pole kõigi kunagiste kuulsate kriminaalide katsed stressirohkest kuritegevusest seaduslikku ärisse üle minna alati õnnelikult lõppenud. Üks selline mees oli Kalev Kurg, kes mõned aastad tagasi Kloostrimetsas oma kodu ees maha lasti.

Kurg oli selleks ajaks juba osaline mitmes äriprojektis. Ta küll kiitles, kuidas ta pole oma elu jooksul maksnud Eesti riigile sentigi makse, kuid ometi olnuks äriprojektid alternatiivse variandina paremad kui endiste aegade kohati jõhkra loomuga teod.

Ent Kurele võis saatuslikuks saada just soovimatus end kriminaalsest maailmast täiesti eraldada. Ta jättis endast mulje kui endiselt autoriteetsest isikust, kuid mitmel korral jäid Kurelt kaitset palunud väiksema kaliibriga tegelased tegelikkuses üldse igasuguse abita.

Õnnesärgis Meelis Lao

Võimalik, et see oligi põhjus, miks endised kolleegid Kurele tema käitumist andestada ei tahtnud. Sest kuritegelik maailm on süsteem, kus vigu ei sallita ega andestata. Selles mõttes on otsekui õnneseen Meelis Lao. Mees, kes kunagi Eesti ärimeeste huvisid vene keelt kõnelenud organiseeritud kuritegevuse esindajate eest kaitses, on nüüd seaduslik ärimees, kelle huvid on Venemaalt tulevas transiidis.

Lao üritas end seaduslikku ärisse kinnistada juba kümme aastat tagasi, kui asutas enda nimetähtedest tuletatud ML Investments Groupi. Kui algusaastad olid mehele äris suurte tõusude ja mõõnadega, siis nüüdseks on Laost saanud lõpuks rikas mees.

ML Investments teenis eelmisel aastal üle 38 miljoni kroonise käibega koguni üle 19 miljoni krooni puhaskasu. See teeb tootluseks kadestamisväärsed 50 protsenti. Puuviljade hulgimüügiga tegelenud Lao osalusega Megaviljad on praeguseks juba likvideerimisel.

Uus elustiil on Laole igati kasuks tulnud. Kui aastad tagasi liikus Lao oma elu pärast kartes kõikjal soomustatud BMW ja turvameeste saatel, siis nüüdseks on turvamehed Lao elust kadunud. Selle asemel näeb meest üksinda Stockmannis šoppamas, samas kui luksuslik sinine Bentley limusiin koos autojuhiga kõnniteele pargituna ärimeest ootab.

Lõpuks on ju isiklik vabadus teha seda, mida hing ihaldab, see, mis elus loeb. Mitte ilusad asjad, mida kuritegelik maailm oma lõputus võidujooksus politseiga nii paaniliselt taga ajab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles