Eesti soovib Valgevenega rohkem toidukaupu vahetada

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukaubad on kümnendik Eesti ekspordist.
Toidukaubad on kümnendik Eesti ekspordist. Foto: Peeter Langovits

Eestist viiakse täna Valgevenesse peamiselt kalatooteid ja loomasöötasid, meie suunas liiguvad sealt eelkõige päevalilleõli ning alkohoolsed joogid.

Kuigi Eesti ja Valgevene toiduainete kaubavahetus on viimase aastaga hüppeliselt kasvanud, on selle arendamisel üksjagu kasvuruumi, teatas põllumajandusministeerium.

«Meie vastastikuses kaubavahetuses on näha positiivseid trende ja kahepoolse põllumajandussaaduste kaubavahetuselt takistuste kõrvaldamine on mõlema riigi huvides,» ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

«Valgevene ja Euroopa Liidu vaheline koostöö on viimastel aastatel märgatavalt tihenenud ja Eesti võiks pakkuda Valgevenele ekspertiisi ELi seadusandluse reeglite ja nõuete osas juurdepääsuks EL turgudele,» ütles põllumajandusminister.

Perspektiivi nähakse ka Eesti tõuloomade müügis Valgevenesse - vastavad kontaktid on olnud kahe riigi vahel varasematel perioodidel tihedad, kuid need on viimastel aastatel jahenenud.

Eesti eeliseks teiste Euroopa riikidega võrreldes on selle valdkonna arendamise juures tõik, et meil pole viimastel kümnenditel esinenud Euroopas levinud hullulehma tõve, suu- ja sõrataudi ning sinikeele haigusjuhtumeid.

Kahe riigi vaheliste kaubandussuhete tihendamiseks ning koostöö parandamiseks viibib põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tänasest kolmapäevani Minskis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles