Maailmapank hoiatas järgmise aasta eest

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmapanga president Robert Zoellick.
Maailmapanga president Robert Zoellick. Foto: AP / Scanpix

Maailmapank hoiatas eile, et maailmamajanduse kindlalt jalgel seismisest on vara rääkida ning järgmine aasta saab olema majanduslikult väga ebakindel.


«Me oleme küll suutnud languse peatada, kuid edust raporteerida on ilmselgelt liiga vara,» vahendas AFP Maailmapanga presidendi Robert Zoellicki sõnu. «Tänavune aasta on jätkuvalt raske ning järgmine aasta, mil enamik stimulatsioonipakette läbi saavad, saab majandusele samuti olema väga ebakindel.» Peamise riskina nimetas ta Aasia riikide inflatsiooni.

Samas kergitas Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) järgmise aasta majanduskasvu ootuse 3 protsendile varasemalt 2,5 protsendilt. Suurimad kasvud saavad IMFi hinnangul olema Hiinas ( 9 protsenti) ja Indias (6,4 protsenti), samas kui eurotsooni majanduse kasvunumbriks oodatakse 0,3 protsenti ja USAs 1,5 protsenti. Selle aasta majanduslanguse ootuse kärpis fond juulikuiselt 1,4 protsendi tasemelt 1,1 protsendile.

Siiski hoiatavad eksperdid, et tööpuudus kasvab ning majanduse taastumine saab olema parimal juhul aeglane, kuid halvimal juhul ei ole välistatud ka langus. IMFi juht Dominique Strauss-Kahn ütles neljapäeval, et taaskordne langus võib olla võimalik juhul, kui valitsused lõpetavad majanduse turgutusprogrammid liiga vara.

Maailmapank ootab tööpuuduse kasvu ning selle vähenemine saab olema vaevaline. Strauss-Kahn hoiatas samuti, et tööpuudus kasvab veel aasta. «Olen tööpuuduse pärast väga mures. See varjutab majanduse taastumist veel pikalt,» lausus ta.

Maailma suurima majanduse USA töötuse määr tõusid 9,8 protsendile.Eurotsooni keskmine tööpuudus oli statistikaameti neljapäeval avaldatud andmetel augustis 9,6 protsenti. Jaapani tööpuudus vähenes augustis 5,5 protsendile, mis on esimene paranemise märk viimase seitsme kuu jooksul.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles