Suurtarbijad hakkavad elektrit ostma «börsihinnaga»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgepingemast.
Kõrgepingemast. Foto: Mihkel Maripuu

Suurtel elektritarbijatel kaob tulevikus võimalus osta elektrit reguleeritud hinnaga, selle asemel hakkab elektri hinda igaks tunniks reaalajas noteerima Põhjamaade eeskujul loodav elektribörs.

Elektribörsilt peavad hakkama elektrit ostma ligikaudu 300 Eesti suurtarbijat, kelle aastane tarbimismaht on hinnanguliselt suurem kui üks gigavatt-tundi, teatas majandusministeerium.

Valitsus andis täna põhimõttelise heakskiidu elektrituruseaduse muudatustele, mis kaotab elektrihinna regulatsiooni 35 protsendi ulatuses Eesti turul alates järgmise aasta 1. aprillist.

Majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi sõnul on elektrituruseaduse muutmine oluline samm hädavajalike strateegiliste õiguslike aluste loomiseks Eesti energeetikas sisulise konkurentsi saavutamiseks.

«Viimasel ajal on riik teinud mitmeid olulisi energeetikat puudutavaid otsuseid, elektrituruseaduse muutmine on neist üks tähtsamaid,» lausus Parts.

Avatud konkurents tugevdab Partsi sõnul Eesti ühinemist Põhjamaade elektrituruga.

«Kui me tahame olla osa Euroopa elektriringest, peame avama ennast teistele riikidele.»

«Samas on Eesti elekter konkurentsivõimeline ka Euroopa turul ning Estlink2 ehitamine loob veel suurema võimaluse elektrit eksportida,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles