IMF hoiatas pankade kasvavate kahjumite eest

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMF-i eksperdid usuvad, et erinevalt teistest end lõhki laenanud riikidest ei pea nad Eesti suhtes finantskorra kaitsjaid mängima.
IMF-i eksperdid usuvad, et erinevalt teistest end lõhki laenanud riikidest ei pea nad Eesti suhtes finantskorra kaitsjaid mängima. Foto: AP / Scanpix

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) langetas küll üleilmsete laenukahjumite ootuse 3,4 triljonile dollarile, kuid hoiatas, et kasvav tööpuudus võib laenukahjumeid kasvatada.


Aprillis prognoosis fond, et maailma pankade laenukahjumid võivad ulatuda 4 triljoni dollarini, kuid nüüd kärbiti seda numbrit 600 miljardi võrra, sest väärtpaberite hinnad on tõusnud ning ka laenukahjumite arvestamise metoodika on muutunud, vahendab Reuters.

«Kuigi majanduse olukorra paranemine on tervitatav, seisab meie ees veel palju väljakutseid, eriti panganduses,» lausus IMFi raha- ja kapitaliturgude divisjoni juht Jose Vinals.
Vinalsi sõnutsi on üleilmsed finantseerimistingimused küll oluliselt paranenud, kuid pankade kapitalibaas tekitab jätkuvat muret.

IMFi raporti kohaselt on pankadel küll piisavalt omakapitali, et ellu jääda, kuid nende tulud ei kata täielikult järgneva 18 kuu jooksul eeldatavalt maha kantavaid halbu laene.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles