Sooman: uute ja vanade korterite hinnavahe kuivab 20 protsendini

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kinnisvarafirmade Liidu juhatuse esimees Peep Sooman.
Eesti Kinnisvarafirmade Liidu juhatuse esimees Peep Sooman. Foto: Liis Treimann.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman usub, et tuleval aastal tõmbavad uute ja odavalt ehitatud korterite hinnad alla ka olemasolevate «vanade uute» hindu, korralike vanade korterite hinnad võivad aga teha jõnksu üles.

Peep Soomani hinnangul ei ole teadaolevalt plaanimisel olevate uute kortermajade soodsamate ehitus- ja krundihindadega ehitatud korterid enam oluliselt kallimad heas seisukorras ja korralikes magalarajooni majades paiknevatest vanadest korteritest.

«See aga omakorda paneb põntsu praegusele uute korterite «laojäägile», mis ehitati kõrge omahinnaga aastatel 2006-2007,» ütles Sooman.

«Just head ja sisustatud vanemad korterid hinnati languse käigus emotsionaalsetel põhjustel aga ilmselt liiga odavaks,» leidis ta. «Nii mängivad need tunded erinevatel aegadel mõlemas suunas, nii üles kui alla.»

«Mõni vanem maja on korralikult ehitatud ja küllaltki palju on väärt ka olemasolev sisustus, mis uue eluaseme puhul kõik hinnale lisandub,» juhtis ta tähelepanu.

«Kui maalida väike pilt tulevast aastast, siis ütleme, et teatud piirkonnas on müügis kaks majatäit kalleid, 18-19-tuhandese ruutmeetrihinnaga kortereid.»

«Sealsamas on müüa vanu ja korralikke kortereid ruutmeetrihinnaga 13 000-14 000, siis aga lisandub värskeltehitatud 50 korterit ruutmeetrihinnaga 14 000-15 000.»

«Veel tühjana seisvad kallid korterid on siis kohe konkurentsist väljas ja isegi vanemat korterid hakkavad kogema hinnasurvet - kui uued oleksid saadaval mitte väga palju kallimalt,» kirjeldas Sooman eesootavat olukorda.

Ruutmeetrihind 13 000-14 000 uute korterite puhul hakkab aga juba lähenema praegusele turu keskmisele ehk 12 000-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles