Valitsus kiitis heaks ligi 90 miljardi suuruse riigieelarve

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Vabariigi valitsus kiitis täna heaks 89,6 miljardi krooni suuruse 2010. aasta riigieelarve, milles tulusid on küll kuludest 5,6 miljardit vähem, kuid defitisiit jääb valitsuse kinnitusel Maastrichti 3 protsendi kriteeriumi piiresse.

2010. aasta eelarvega jäävad kaitsekulutused 1,86 protsendi tasemele SKTst, hariduskulud tõusevad eurovahendite toel võrreldes tänavusega miljardi krooni võrra. Valitsus ei vähenda pensione ega muuda vanemahüvitise süsteemi, teatas valitsuse pressibüroo.

2010. aasta eelarves on eurotoetuste maht kasvanud umbes 15 protsenti, 14,5 miljardi kroonini. Valitsuse prioriteet on pressibüroo teatel kasutada eurotoetusi majanduse elavdamiseks, tööhõive suurendamiseks, investeeringuteks haridusse ja keskkonda.

Eelarve kulude katteks jätkatakse riigiasutustele mittevajaliku vara ja maa müügiga ning arvestatakse täiendavate omanikutulude laekumisega vastavalt äriühingute ettepanekutele.

Maastrichti kriteeriumi piiresse jäämine on hädavajalik eurole üleminekuks.

Ühtlasi tahab valitsus tõsta alkoholiaktsiisi 10 protsenti alates 1. jaanuarist 2010 ja tubakaaktsiisi 20 protsenti alates 1. jaanuarist 2011.

Tuleva aasta riigi eelarvega on riigiasutuste tegevuskuludega jõutud allapoole 2007. aasta taset. Alates 2008. aastast on riik oma tegevuskulusid vähendanud 2,6 miljardit krooni.

Valitsus annab 2010. aasta riigieelarve riigikogule üle homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles