Ekspert: Euroliit ja IMF varastavad Läti paljaks

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti rahandusminister Einars Repše 18. juunil meeleavaldajate piiramisrõngas.
Läti rahandusminister Einars Repše 18. juunil meeleavaldajate piiramisrõngas. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) poliitika röövib Läti majandust, väidab Missouri ülikooli professor Michael Hudson.


Hudson on üks nendest rahvusvahelistest ekspertidest, kes kuulub peaminister Valdis Dombrovskise poolt riigi majanduse arendamiseks ja kriisist väljaviimiseks moodustatud töögruppi, vahendab mixnews.lv.

Oma avalduses märgib Hudson, et Euroopa Liit ning IMF kallutavad Lätit Rootsi ja teiste välisriikide huvisid teenivate maksupoliitiliste otsuste ning rahandusprogrammi poole.

Läti ning rahvusvaheliste laenuandjate vaheliste suhete iseloomustamiseks kasutab ta psühholoogilist terminit «Stockholmi sündroom» ehk olukorda, kus pantvangi võetud isik muutub oma röövijast sõltuvaks.

Hudson kritiseeris ka Läti rahandusminister Einars Repšet ning riigi keskpanga presidenti Ilmars Rimsevicsit, kes jätkuvalt ajavad palgakärbete poliitikat, mis suurendab depressiooni ning peletab üha rohkem inimesi välismaale paremat elu otsima.

«Näib, et teine maailmasõda oli Lätile armulikum kui riigi enda poliitikud,» lausus ta.

Lisaks kahtleb ekspert Läti võimes majanduskasv taastada, sest rahvusvaheliste kreeditoridega sõlmitud kokkulepped kahjustavad tema hinnangul riigi majandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles