Soome otsustab lähipäevil miinide kahjutuks tegemise

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami torujuppide mahalaadimine Kirde-Saksamaal Sassnitzis.
Nord Streami torujuppide mahalaadimine Kirde-Saksamaal Sassnitzis. Foto: AFP / Scanpix

Lääne-Soome keskkonnaamet otsustab järgmisel nädalal, kas annab Nord Streamile loa hakata gaasitorustiku trassil olevaid miine kahjutuks tegema või mitte.


Soome majandustsoonis jääb kavandatava gaasitorustiku teele 28 lõhkekeha, mille seas on ka üks lennukipomm, kirjutab Turun Sanomat.

Keskkonnaametnikud võtavad arvesse ka Eesti kriitilise hoiaku. Keskkonnanõuniku Mika Seppälä sõnul pole eestlaste mure tuulest võetud. «See on keeruline otsus,» nentis ta.

Võimalik luba ei tähenda seda, et gaasikonsortsium võib tööga peale hakata. Ehitusloa arutelu Lääne-Soome keskkonnaametis peaks leidma aset alles detsembris.

Läänemere põhja kavandatava gaasitorustiku ehitustööde algus eeldab viie riigi (Saksamaa, Venemaa, Soome, Rootsi ja Taani) nõusolekut, kuna gaasitrass kulgeb läbi nende territoriaalvete.

Vastavalt projektile ühendab gaasitorustik Lääne-Siberi gaasimaardlaid Kesk-Euroopa tarbijatega. Merre kavandatakse kahte paralleelset toru, millest üks võetakse ekspluatatsiooni 2011. ja teine 2012. aastal.

Ligi 1 220-kilomeetrise torustiku kogumaksumus ulatub 7,5 miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles