IMF: kriisi ületamine on Ukraina enese kätes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMFi juht Dominique Strauss-Kahn.
IMFi juht Dominique Strauss-Kahn. Foto: Reuters / Scanpix

Kriisi ületamine on Ukraina enda jõupingutuste taga, Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) võib ulatada üksnes abistava käe, ütles laupäeval IMFi tegevjuht Dominique Strauss-Kahn.

«Ukraina peab ja saab palju ära teha,» ütles fondi tegevjuht videokonverentsil foorumi YES (Yalta European Strategy) osalejatega.

«Küsimus ei ole rahas, mida me saame anda, küsimus on selles, et enamus jõupingutustest tuleb teha riigisiseselt,» kinnitas ta.

Strauss-Kahn toonitas, et Ukraina peab lahendama oma fiskaalprobleemid, saama hakkama sisemise tasakaalustamatusega, ehitama üles tõsisema juhtimissüsteemi.

IMFi tegevjuhi sõnul riskib Ukraina tegevusetuse korral jääda «ümbervormindamata tulevikuga».

«Aga võlgu suurendades satute veel halvemasse olukorda,» lisas ta.

Strauss-Kahni sõnul on IMF valmis ilmutama Ukraina ja teiste kriisist kannatada saanud riikidega koostöös suuremat paindlikkust.

«Meie adapteerume samuti kriisiga, kuna probleemid ei ole üksnes majanduslikku päritolu. Kriis mõjutas paljusid elu aspekte, ning selle tagajärjed võivad olla täiesti hävitavad, kuna majanduslikke probleeme võivad veelgi süvendada sotsiaalsed,» selgitas ta.

Tema sõnul aitab IMF seda vältida.

«Ent riik peab mõistma, et see on tema tegevusprogramm. Meie esineme arsti, mitte politseiniku rollis,» kinnitas Strauss-Kahn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles