Kärbitud tiibadega terroristid võtavad sihikule ärireisijad

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärireiside planeerimisel Aasiasse tuleb arvestada ka terrorismiohuga. Pildil Singapuri politsei eriüksuse õppus.
Ärireiside planeerimisel Aasiasse tuleb arvestada ka terrorismiohuga. Pildil Singapuri politsei eriüksuse õppus. Foto: AP / Scanpix

Tihti Aasia riikidesse reisivad ärimehed võivad saada terroristide märklauaks, sest nende röövimine on oluliselt lihtsam kui mõne saatkonna ründamine ja tagab üsna kindlalt rahvusvahelise pressi huvi.

Kuigi Indoneesia kõige tagaotsitavama militaristi Noordin Mohammad Topi tapmine sel kuul oli analüütikute sõnul oluline samm Kagu-Aasiast lähtuva terrorismiohu vähendamisel, on riskid välismaalaste jaoks siiski olemas, kirjutas Reuters.

Hong Kongis asuva firma FTI-International Risk juht Steve Vickers ütles, et on Kagu-Aasia suhtes nüüd palju optimistlikum, kuid kahjuks toob terroristide nõrgestamine kaasa selle, et nad hakkavad otsima kergemaid märklaudu.

Turvateenuseid pakkuva ettevõtte International SOS Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna juht   Tony Ridley lisas, et tihtipeale on sarnaste väiksemate rünnakute eesmärgiks just inimohvrid. «Nad tahavad laipu, mitte klaasikilde,» sõnas ta.

Vickers ja Ridley tunnistasid samas, et terrorismioht reisijatele on siiski väiksem kui mõnesse nakkushaigusesse haigestumise, õnnetustesse sattumise või pisikurjategijate ohvriks langemise tõenäosus. Kuid sellest hoolimata tuleks firmadel ja reisijatel terrorismiohtu oma sõitude planeerimisel arvesse võtta.

Vickersi sõnul on välismaalastel üks suur viga – nad kipuvad kõike tegema ühte moodi. Kõik valivad ühe ja sama hotelli ning lennujaamas oodatakse neid suurte nimesiltidega. Inimröövi vältimiseks aitaks juba nende harjumuste muutmisest.

Abi oleks ka tehnoloogiast, näiteks pidada osa kohtumisi üle interneti. «Kuid keegi ei tee 10 miljoni dollari suuruseid tehinguid videokonverentsil. Eriti Aasias põhineb suur osa ärisuhetest näost-näkku suhtlemisel ja usalduse ülesehitamisel,» märkis Ridley.

Mõlemad eksperdid lisasid lõpuks, et kuigi terrorismioht on üks riskidest, millega firmadel tuleb arvestada, ei tohiks see ärile takistuseks saada.

«Oluline on, et mõistlikke ettevaatusabinõusid tarvitades saab asju ajada nagu tavaliselt,» ütles Vickers.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles