H&Mi aktsia on börsi jackpot

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
H&Mi kontorihoone. Pilt on illustratiivne.
H&Mi kontorihoone. Pilt on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Rootsi rõivakett H&M on nii Stockholmi börsi, kui tõenäoliselt kogu maailma üks parimaid aktsiainvesteeringuid, kirjutab e24.se


1974. aastal H&Mi esmase avaliku emissiooni (IPO) ajal aktsiasse investeeritud 10 000 Rootsi kroonist on tänaseks kasvanud enam kui 42 miljonit. 425 000-protsendine hinnatõus teeb aktsiast Stockholmi börsi parima investeeringu.


Tõenäoliselt on tegemist maailma ühe parima aktsiainvesteeringuga üldse.

1979. aastast ehk ajast milleni aktsiate andmebaasides on võimalik tagasi minna, on H&M aktsia hind kerkinud 137 000 protsenti. Teisisõnu, igast toona investeeritud 10 000 Rootsi kroonist on tänaseks saanud 13,7 miljonit. Sellesse hinda ei ole sisse arvestatud omanikutulu, mis annab veel lisatootluse.

Samal ajal aktsiaindeksisse tehtud investeering oleks kasvanud vaid 414 200 kroonini, näitavad ajakirjanike arvutused.

Rootsi e24 tegi aktsiaanalüüsi seetõttu, et ettevõtte tuumikomaniku Stefan Perssoni poeg Karl-Johan Persson peab ettevõtte juhi rollis esitama esimesi kvartalitulemusi. Uue juhi õlgadel on suur vastutusekoorem, sest ootused ettevõtte suhtes on kõrged.

Seekordsed tulemused investoritele pettumust ei valmistanud, sest vaatamata üleilmsele majandussurutisele kasvatas ettevõte kolmandas kvartalis käivet 4 protsenti. Lisaks lubas noor Persson avada sel aastal veel uusi poode.

Karl-Johani vanaisa Erling Persson asutas H&Mi ja avas esimese poe 1947.aastal. Tänaseks on firmal 34 erinevas riigis 1800 kauplust. Eelmisel aasta lisandus viies riigis 216 poodi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles