Ain Kaljurand: me ei tohi muutuda Soome satelliidiks

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand.
Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand. Foto: Toomas Huik.

Tallinna Sadama juhatuse esimehe Ain Kaljuranna sõnul peab Eesti välja nuputama, kuidas anda riiki läbivale transiidile lisandväärtust ja pöörata see ekspordiks. Vastasel juhul võime muutuda Soome satelliitriigiks.


Kaljurand märkis Äripäeva konverentsil «Äriplaan 2010», et Eesti pole hetkel atraktiivne suure tulu teenimise kontekstis ning kui me uute ideede ja võimalustega välja ei tule, võib Eestist saada Soome satelliit. See tähendab, et meie eksport ja import võib hakata toimuma läbi Soome ja meid tõugatakse kõrvale.



Sadamajuhi kinnitusel ongi täna üks põhiküsimusi selles, kuidas me saaksime siit läbi voolava transiidi muuta ekspordiks.



«Transiidist võiks juba täna saada Eesti ekspordi kasvumootor. Miks meil ei võiks siin olla oma nafta ümbertöötlemise tehas või Hiina autode komplekteerimise tehas?» tõstatas Kaljurand küsimuse.



Tema sõnul on Eestis olukorra parandamiseks olemas head eeldused nii erinevate tööstusparkide kui ka hea infrastruktuuri näol. Ka on Tallinna Sadam tänaseks ette valmistanud suured tööstusalad selleks, et siia saaksid tulla välisinvestorid.



Kaljuranna kinnitusel on Eesti konkurentsieeliseks meie asukoht, kust kaubad võivad liikuda 24 tunniga 150 miljoni tarbijani. Tallinna Sadama juhi kinnitusel pole mõtet oodata vanade heade aegade tagasitulekut, vaid keskenduda uute ideede leidmisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles