Eesti võitis kohtuvaidluse CO2 kvootide üle

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu keskkatlamaja korsten.
Tartu keskkatlamaja korsten. Foto: Margus Ansu.

Euroopa Liidu esimese astme kohus otsustas, et Euroopa Komisjon käitus valesti, määrates oma andmete põhjal Eestile ja Poolale küsitust palju väiksema CO2 kvoodi.


Kohus tühistas komisjoni otsuse Eesti ja Poola kasvuhoonegaaside emissioonilubade 2008-2012. aasta rahvuslike jaotusplaanide kohta, vahendas Reuters.

Komisjon määras oma otsusega Eestile CO2 kvooti 48 protsenti ning Poolale 27 protsenti küsitust vähem.

Kohtu hinnangul on komisjonil vaid piiratud volitused kvoote muuta ning komisjon käitus valesti, lükates tagasi Eesti ja Poola kvoodiettepanekud vaid põhjusel, et kahtles nende riikide esitatud andmete usaldusväärsuses. Komisjon ületas oma volitusi, asendades nende riikide esitatud andmed enda omadega.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Eesti Euroopa Esimese Astme Kohtu otsusega rahul, teatas välisministeerium. 

Esimese astme kohtu otsuse võib Euroopa Komisjon kahe kuu jooksul kaevata Euroopa Kohtusse. Komisjoni selle pressiesindaja sõnul praegu analüüsib kohtuotsust ning võib-olla kaebab edasi, kirjutas Wall Street Journal.

Euroopa Liidu liikmesriikidel oli kohustus koostada ja esitada komisjonile heakskiitmiseks heitkoguste jaotuskava perioodiks 2008-2012, milles määratakse kasvuhoonegaaside heitkoguste kauplemissüsteemis osalevatele ettevõtetele eraldatavate heitkogused. Vähendamata jättis komisjon vaid nelja liikmesriigi heitekogused.

Võib juhtuda, et lähitulevikus tuleb sarnaseid kohtuotsuseid, sest veel kuus liikmesriiki on esitanud kaebuse Euroopa Komisjoni kvootide otsuse peale, ütles energeetika- ja keskkonnajurist Wim Vandenberghe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles