Hinnauuring: Eestis odavneb toit naaberriikidest kiiremini

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Postimees.ee

Eesti kuulub toidukaupade odavnemise edetabelis koos Slovakkia ja Portugaliga esikolmikusse, mis tähendab, et meie toidukaupade hinnad on turumuutustega kiiremini kaasa läinud kui enamikus Euroopa riikides.

Toit on Eestis võrreldes eelmise aastaga odavnenud üle viie protsendi, kuid naaberriikides Lätis ja Leedus vaid 3,3 ja 1,5 protsenti. Soomes-Rootsis on toidukaubad isegi veidi kallinenud, selgus konjunktuuriinstituudi Euroopa linnade hinnauuringust.

Toidukaupade üldise hinnalanguse taga on nii-öelda piimasõjast tingitud piimatoodete odavnemine ja köögivilja jaehinna langus. Näiteks on suurema osa piimatoodete hinnad praeguseks enam-vähem buumieelsel ehk 2007. aasta tasemel ning kodumaist kartulit saab kõikide Balti riikide pealinnade ja Praha supermarketitest osta kolmandiku võrra odavamalt kui aasta tagasi.

Tootegrupp, mis Eestis siiski üldise suunaga kaasa pole läinud, on teraviljasaadused. Septembri esimesel nädalal olid siinsed teraviljatooted ikka viiendiku võrra kallimad kui buumieelsel ajal. Samas on märgatavalt odavnenud importjahu. Konjunktuuriinstituudi kommentaari järgi pole Eesti jahu kõrge hinna püsimine põhjendatud, sest teravilja kokkuostuhinnad on oluliselt langenud. Kui suur hinnavahe püsib, võivad importjahud ja kaupluste enda kaubamärgiga jahud Eesti tootjatelt turu käest ära võtta.

Lisaks kodumaisele nisujahule on Tallinnas teiste Euroopa linnadega võrreldes kallimad spagetid ja siinne piimašokolaad. Odavamate toodete nimekiri on aga siiski pikem: kohvikoor, suur pakijogurt, viinerid, broiler, röstsai, porgand, valge peakapsas, importkurk- ja tomat, sibul, õun, apelsin ja lõhe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles