Ettevõtete aruandlus võib lihtsamaks minna

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiteenistuse tippjuhte ehk kantslereid, asekantslereid ja ametite ning inspektsioonide direktoreid häirib nende töökorralduses kõige enam otsustusprotsesside paindumatus ja aeglus.
Riigiteenistuse tippjuhte ehk kantslereid, asekantslereid ja ametite ning inspektsioonide direktoreid häirib nende töökorralduses kõige enam otsustusprotsesside paindumatus ja aeglus. Foto: SCANPIX

Riigikogu majanduskomisjoni esimehe Urmas Klaasi hinnangul on erinevate riigiasutuste poolt nõutavad aruanded selge ülepingutamine.

«Selle asemel, et tegeleda oma põhitööga ja riigi sisemajanduse koguprodukti suurendamisega, surub riiklik bürokraatia ettevõtjad kirjutuslaua taha lõputuid aruandeid koostama,» ütles Klaas.

Majanduskomisjon otsustas toetada raamatupidamisseaduse ja sellega seonduvate teiste seaduste muutmise seaduse eelnõud, mille vastuvõtmisel saab elektrooniliste majandusaasta aruannete esitamisel kasutada veebirakendust, mis võimaldab andmeid kohe töödelda ja automaatselt kontrollida.

Ühtne aruandlusvorm ja aruandluskeskkond muudavad andmete sisestuse ja edastuse mugavamaks, sest kõikide nõutud andmete esitamiseks on olemas üks kindel koht ja viis.

Vältida saab olukordi, kus ühtesid ja samu andmeid küsitakse eri asutuste poolt mitu korda.

«Riik peab vajalikke andmeid koguma ühe korra ja riigiasutused peavad olema suutelised andmeid omavahel jagama ning seda sõltumata ametkondlikust alluvusest,» rõhutas Urmas Klaas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles