Tõnis Palts seljatas maksuameti

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Palts
Tõnis Palts Foto: Peeter Langovits

Endine Tallinna linnapea Tõnis Palts ja tema äripartner Toomas Peek seljatasid maksuameti vähemalt ajutiselt, sest ringkonnakohus tühistas nendevastase maksunõude.

Tallinna ringkonnakohtu lahend tühistas ligi aasta tagasi tehtud halduskohtu otsuse, mis andis maksuameti ja Tõnis Paltsu vaidluses õiguse esimesele.

Ka Peegi osas leidis ringkonnakohus esmaspäeval, et halduskohtu otsus tuleb tühistada ja maksunõuetest tema vastu loobuda.

Maksuameti pressiesindaja Liis Plakk kinnitas eile, et amet kaebab asja edasi riigikohtusse. Täpsemaid kommentaare ta anda ei saanud, sest esmaspäeva pärastlõunal laekunud kohtuotsus vajab veel juristide analüüsi.

Keeruline skeem

«Ringkonnakohus vaatas asja läbi sisuliselt,» kommenteeris Palts eile kohtuotsust. «Ma olen alati maksnud makse vastavalt seadustele. Oluline on käesoleval juhul ka see, et vaidlusalune summa on mul ju tegelikult ka tasutud. Ma vaid nõudsin rohkem makstut tagasi.»

Kohtuvaidluse põhjustas mobiilifirma Levicom aktsiate müük Tele 2-le 1999. aasta sügisel. Eestlased ilmselt veel mäletavad mobiilifirmat Q GSM. Selle aktsiate tõstmine ühest firmast teise ja lõpuks üleminek Tele 2-le tõi maksunõude kaasa nii Paltsule kui ka Peegile.

Vaidluse all on ligi 50 miljonit krooni. Sellest 21 miljonit moodustab koos intressidega maksuameti nõue endise linnapea, rahandusministri ja Res Publica looja Paltsu vastu.

Palts on summa tasunud ja võidu korral tuleks maksuametil see talle tagastada. Peeki ootab aga kaotuse korral 25 miljoni kroonine väljaminek.

Asja sisu taandub sellele, kas aktsiaid müües said tulu mehed ise või nende firma. Viimasel juhul naudivad Palts ja Peek soodsamaid makse.

Maksuamet leiab aga, et kogu keeruline skeem aktsiate liigutamisega ühelt firmalt teisele teenis ainult maksudest kõrvalehiilimise eesmärki ja tehingut tuleks vaadata kui aktsiate müüki eraisikute poolt.

«Vaidlus on minu jaoks põhimõtteline,» kommenteeris Palts. «Kui ma ei oleks vaielnud ja rohkem makstud summat tagasi nõudnud, siis oleks sellest tekkinud väga ohtlik pretsedent teiste ettevõtjate maksustamiseks.»

Läks kalliks maksma

Paltsule ja ta äripartnerile suutis maksuamet ettekirjutuse teha alles 2005. aastal. Üheks asjade venimise põhjuseks on peetud seda, et 2003. aastal rahandusministri ametit pidanud Palts takistas uurimist. Ta loobus ministriportfellist paljuski just maksuvaidluse pärast.

«Maksma on maksuvaidlus läinud väga palju,» kommenteeris Palts. «Aga eks see oli poliitikas sirgeseljalise käitumise ja poliitikute jaoks ebatavalise mittediilitsemise hind.»

Tõnis Paltsu maksusaaga

• 1999 sügis – Palts müüb suurema osa osalusest Levicomis Hollandi Antillide firma kaudu. Koos partneritega saab Palts 58,6 miljonit dollarit, toonases vääringus 785 miljonit krooni.

• 2002 august – maksuamet alustab revisjoni Paltsuga seotud ettevõttes Levicom Finance, kuhu hakkas laekuma müügist saadud tulu.

• 2003 juuli – rahandusministriks saanud Palts kõrvaldab maksuameti juhi Aivar Sõerdi ametist.

• 2005 mai – Palts teatab, et tasub nõutud maksud ja vaidlustab seejärel asja kohtus.

• 2006 juuni – Tallinna halduskohus annab õiguse maksuametile.

Allikas: Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles