Swedbank tõstab sularaha väljavõtmise tasu vanuritele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Oktoobrist tuleb pensionäridel, kes oma raha Swedbanki hoolde on usaldanud, loovutada pangakontoris sularaha välja võttes kolme krooni asemel 30 krooni.



Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask möönab, et 1. oktoobrist hinnakiri ühtlustatakse ning pensionäridele tehtud erisoodustused kaovad. Tema sõnul puudutab muudatus aga vaid neid, kes käivad kontoris sularaha välja võtmas. Kokku moodustavad sellised pensionärid Siilivase väitel vähem kui kolm protsenti nende eakatest klientidest.



«Eks ta hirmus uudis ole küll. Isegi kui kuus korra sularaha välja võtta, on selline summa ikka palju,» leidis Tallinnas Sõpruse puiestee pangakontoris käiv pensionär Silvi. «Ma käin raha välja võtmas küll nii vähe kui võimalik, aga alla kahe korra kuus tavaliselt hakkama ei saa.»



«Edaspidi tuleb siis ilmselt kogu raha korraga välja võtta, aga siin on jälle see paha asi, et liiga palju raha kodus hoida pole mõistlik,» arutles ta.



Pangaautomaati käsitsemast segaksid Silvi haiged sõrmed. Naisele jääb arusaamatuks, miks pangad pidevalt tasusid tõstavad. «Kas nad siis ei tule omadega välja? Pank peaks ju rikas olema,» oletas ta.



Raha kokkuhoidmiseks soovitab Swedbanki esindaja võtta sularaha välja pangaautomaadist, ülekanded teha makseautomaadis ning poes tasuda ostude eest pangakaardiga. Tema väitel on eakad kliendid ka üha usinamad sularahaautomaate kasutama ja poes kaardiga maksma.



Pensionärid ise ei ole aga pangaautomaadi kasutamisest üleliia vaimustuses. Nii saab Mustamäe elanik Tea Tõeväli pangakaardi kasutamisega küll ise ilusti hakkama, aga tunneb paljusid, kes ei saa.



«Paljud vanainimesed minu tutvusringkonnas ei tule selle klahvidele vajutamisega hästi toime,» tõdes ta. «Kiri ütleb küll, mis järjekorras kõike teha, aga ikka läheb sassi. Nii võetaksegi «tugiisikuid» kaasa, isegi käisin hiljuti abiks.»



Seda, et PIN-kood peab olema peas, mitte rahakotis kaardiga koos, teab Tõeväli hästi. «Aga vanas eas võib see number kergelt meelest minna küll,» ei jätnud ta ütlemata.



SEB praegu eakatelt kontoris sularaha väljavõtmise eest rohkem raha küsima ei hakka. «Kuigi teema on päevakorras olnud,» tunnistas kommunikatsioonijuht Evelin Allas.



Ka Nordea Pank Eesti ei plaani tootejuhtimise osakonna juhataja Loit Linnupõllu sõnul muudatusi. Ta märkis aga, et eelkõige lähtutakse üldisest olukorrast. Sampo pangas ja Krediidipangas ei ole eakatele erisoodustusi ka praegu.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles