Arengufond kutsub Singapurilt õppima

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile said riigikogu liikmed Toompeal näha minimessi «Eesti ettevõtted 2018».
Eile said riigikogu liikmed Toompeal näha minimessi «Eesti ettevõtted 2018». Foto: Liis Treimann

Arengufondi juhi Ott Pärna sõnul peaks Eesti majanduse arendamisel võtma õppust Singapurilt, mis on tõusnud tavalisest kalurikülast maailma kolme edukama majanduse hulka.



Pärna tutvustas eile riigikogule Eesti Arengufondi tegevusaruannet ning kutsus riiki üles välja töötama selget tulevikuvisiooni, millised majandusvaldkonnad, ettevõtted ja eksporditurud võiksid Eestis olulist rolli mängida 2018. aastal.



«Singapur on hea näide, kuidas kalurikülast on jõutud kolme edukama majanduse hulka,» märkis Pärna. Aastatel 2001–2002 seadis väikeriik eesmärgiks saada piirkondlikuks rahanduskeskuseks.



«Paika pandi selge ambitsioon ja aastateks 2007–2008 oli see saavutatud. Seega ei kulu sellisteks asjadeks kogu põlvkonda,» ütles Pärna. Ta leiab, et ka Eesti vajab n-ö suurt plaani ehk kasvuvisiooni aastaks 2018. Et uuesti haljale oksale jõuda, peame otsustama, milliseid kaupu viime kümne aasta pärast riigist välja, kes seda toodavad jne.



Pärna sõnul erineb Eesti majandus edukatest riikidest enamiku näitajate poolest: alla jääme nii finantsturgude arengus, äri keerukuses kui ka suutlikkuses tehnoloogiat kasutada. Ka meie tööturu tõhusus on kehvem. See näitab selgelt, et ühe või kahe asja parandamisest ei piisa ning riigil tuleb ette võtta suuremad muutused.



Et Arengufond on viimase paari aasta jooksul suunanud miljoneid kroone alustavatesse ettevõtetesse, kelles nähakse võimet kasvada tugevateks eksportöörideks, olid need firmad eile oma tegevust tutvustamas ka riigikogu liikmetele.



«Ma ei teadnudki, et koertel on ka oma Facebook,» üllatus riigikogu esimees Ene Ergma, kui tegi tutvust ettevõttega United Dogs and Cats.



Tegu on firmaga, mis loob erinevates riikides lemmikloomaomanike suhtlusportaale ning mille eesmärgiks on kasvada suurimaks omanäoliseks maailmas. 2013. aastaks on firma seadnud sihiks olla kolme miljoni kasutaja ning enam kui 150 miljoni kroonise käibega ettevõte.



Kokku tutvustasid riigikogu liikmetele oma tooteid üheksa firmat. Pärna sõnul tuleb aga niisuguste ettevõtete leidmise nimel veel tublisti pingutada ja tööd teha.



Seepärast oligi Pärna eilne sõnum riigikogu liikmetele: «Teeme kasvuvisiooni aastaks 2018 ühiselt ära.»



Pärna hinnangul võiks taolise ettevõtmise vilju näha viie kuni kümne aasta pärast: kui viie aasta pärast on Eestist välja kasvanud mõned edulood, võivad kümne aasta pärast need samad edulood olla meie majanduse «veduriteks».



Rahasüstid


Arengufondi investeeringud



•    Massi Milano – Fits.me: arendab robootikal põhinevat lahendust interneti rõivapoodidele. Arengufondi investeering ettevõttesse: 4,85 miljonit krooni


•    United Dogs and Cats: loob lemmikloomaomanike suhtlusportaale. 3,75 miljonit krooni


•    Goliath Wind: uudse tuuleturbiini generaatori väljatöötamine. Ligi 4 miljonit krooni


•    Smartpost: iseteeninduslike postipakiterminalide lahendus. 13,4 miljonit krooni


•    Ilmarine Engineering: metallkonstruktsioonide ja seadmete tootmine. 10 miljonit krooni


•    Sportlyzer: tervisesportlastele mõeldud spordiveeb


•    GrabCAD: internetikeskkond inseneridele ja projekteerijatele


•    SelfDiagnostics: kodused kiirtestid nakkuste tuvastamiseks


•    Programeter: tarkvaralahenduse analüüsi tööriist


Allikas: Arengufond



Arengufond ajab riigikogulaste meelest õiget asja


Riigikogu keskerakonna fraktsiooni liige, ettevõtja Aivar Riisalu leiab, et Arengufond ajab tulevikuvisioonist ja uutest tuultest rääkides õiget asja.



Samas tõdes ta, et praegu jääb Eestis mitmete heade ideede elluviimine kahjuks rahapuuduse taha. «Meie saatus otsustatakse hetkel Stockholmis,» viitab Riisalu Põhjamaade pangandusgruppide mõjule Eestis.



Ta pakkus, et kui Eestis hakkaks tegutsema mõni uus suur pangandusgrupp, võiksid asjad hakata taas kiiremini liikuma. «Praegu kärbib kõiki meie plaane kapitalipuudus,» märkis Riisalu.



Riigikogu rahanduskomisjoni esimees, reformierakondlane Taavi Rõivas avaldas heameelt, et Arengufond pakub väljapool valitsust ja parlamenti välja lahendusi riigi majandusolukorra parandamiseks.



Samas nentis ta, et riiklik riskikapitalifond üksi Eesti majandust käima tõmmata ei jõua. Fondi senisele tegevusele Rõivas hinnangut anda ei soovinud, kuna see on tegutsenud liiga lühikest aega. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles