Rahvas toetab riigieelarve kärpimist

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Rahvas eelistaks, et riik pigem kärbiks veel riigieelarvet, kui tõstaks raske aja üleelamiseks makse, võtaks laenu või kasutaks reserve. Kärpekohti näevad inimesed enim valitsus- ja kaitsekuludes.

Rahva ülekaalukas toetus kärbetele selgub Postimehe tellitud ja Turu-uuringute ASi läbiviidud 981 vastajaga küsitlusest, kirjutab Vahur Koorits ajalehes Postimees.

Turu-uuringute tegevjuht Tõnis Stamberg kommenteeris, et kärpimine tundub inimestele kõige lihtsama teena. «Sellest on ka enim räägitud, et riigieelarve on liiga optimistlik,» lausus Stamberg.

Näiteks riigivara müüki eelarveprobleemide lahendamiseks toetab kümme korda vähem inimesi. Põhjuseks pakkus Stamberg, et riigivara ei taheta käest anda, kuna inimesed kardavad, et kõik müüakse välismaalastele. Ka välislaenu rahvas kardab, populaarsem on vaid säästude kasutamine.

Kui samadelt vastajatelt küsiti, kas kärpida näiteks õpetajate, politseinike või päästjate palku, oli toetus sellele null protsenti. Kolm neljandikku vastanutest soovisid aga riigivalitsemiskulude kärpimist.

Veerand vastanutest kärbiks hea meelega ka kaitsekulusid, seitse protsenti oli vanemahüvitise ja kultuurile kuluva raha kärpimise poolt, ülejäänud kärpevõimaluste toetus oli juba väga väike.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles