Veskimägi: üldjuhul ma ei pea mõistlikuks dividendide maksustamist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: Peeter Langovits

Senine IRLi majandusideoloog Taavi Veskimägi ütles, et ei pea üldjuhul õigeks dividendide sotsiaalmaksuga maksustamist, välja arvatud juhud, kui dividendide sildi all makstakse välja palgatulu.


«Aga sellisel juhul me põhimõtteliselt ei räägigi enam dividendide, vaid palgatulu maksustamisest,» lisas ta. Olgugi, et mõningad riigid isegi maksustavad dividende teatud juhtudel sotsiaalmaksuga, nagu näiteks Prantsusmaa, hindas Veskimägi selle pigem erandiks.

Palgatulu ja kapitalitulu maksustamise vahel on väga suured käärid ning seda vahet tuleb Veskimägi sõnul tõesti vähendada. «Aga kuidas teha kindlaks, millal on väljamakse aktiivse ja millal passiivse tegevuse ehk töö eest?» küsis ta.

Alternatiiv on maksustada dividende ja palgatulu sama maksumääraga. Siis ei ole ka ümberkvalifitseerimise probleemi. Kuna dividende makstakse aga maksustatud tulust ja palgatulu maksustamata tulust, siis tuleks saaja dividendide maksustamisel lihtsalt äriühingu tasutud maksud arvesse võtta.

Eesti äriühingute efektiivne maksumäär on kõrgem kui naaberriikides, hoolimata sellest, et äriühingutele on antud õigus maksukohustust edasi lükata. «Tuleb ka nõustuda, et 21 protsenti tulumaksu äriühingu tasemel on liiga kõrge maksumäär,» lisas Veskimägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles