Glikman: dividende sotsiaalmaksuga maksustada ei tohiks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandeadvokaat Leon Glikman
Vandeadvokaat Leon Glikman Foto: Peeter Langovits

Eesti ühe tuntuima äriõiguse tundja, advokaadibüroo Glikman & Partnerid partneri Leon Glikmani sõnul on dividendid omanikutulu, mille maksustamine sotsiaalmaksuga oleks õiguslikult pretsedenditu ja majandusteooria aluseid narriv.


Glikmani sõnul pole ühtegi mõistlikku põhjust eelistada


passiivseid investoreid aktiivsetele, nuheldes sotsiaalmaksuga viimaste ponnistusi midagi ära teha.

«Mõeldav oleks aga seaduse vastuvõtmine, mis reguleeriks täpsemalt nende äriühingute maksustamist, millel ei ole palgafondi ega sealt laekuvat sotsiaalmaksu,» lisas ta.

Glikman tuletas meelde, et Eesti on Global Competitiveness Indexi andmetel tööjõuturu jäikuselt 118 kohal ja maksukoormuselt 85 kohal. Meie maksukoormus on küündinud 48,6 protsendini ja seda suures osas tänu hullumeelsele sotsiaalmaksule. Täiendav maksustamine hävitaks tema hinnangul kesised majandusstiimulid ja tapaks majanduse.

Sotsiaalmaksu tuleks vandeadvokaadi sõnul kohaldada üksnes seoses töösuhtega ja sellel peaks olema lagi, arvutatuna näiteks kahekordselt keskmiselt palgalt, kuid mitte enam. Neivelti pakutud piiri pool miljonit krooni aastas pidas ta liiga suureks, kuna see puudutaks vaid üksikuid, aja oleks aga üldist töökohtade loomist ja töö tegemist oosivat maksureformi.

Glikman sõnas, et ta ei tea ühtegi teist riiki maailmas, kus sotsiaalmaksu maksaks ainult tööandja. «Kui sotsiaalmaks jaotuks tööandja ja töötaja vahel, nagu see on igal pool maailmas, siis oleks maksureform enamikule vastuvõetav ja annaks maksumaksjale lisaks veel moraalset kindlust nõuda paremat avalikku teenust, millest võidaks kõik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles