Praamikuningas peab end saare varahoidjaks

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vjatšeslav Leedo Klaipeda laevatehast külastamas.
Vjatšeslav Leedo Klaipeda laevatehast külastamas. Foto: Toomas Huik

Noore mehena Kuressaare kuursaali tornitippu tuubat puhuma roninud praegune praamikuningas Vjatšeslav Leedo vajas sealt alla saamiseks päästetöötajate abi. Praegu ei too ennast Saaremaa varahoidjaks nimetavat meest tipust alla ükski päästeredel.



Saaremaad ja selle pealinna Kuressaaret võivad ju juhtida erinevad poliitilised jõud, kuid suuresti määravad kohaliku elu ja tegemised suurärimehed. Saaremaa troonita, kuid sadade miljonitega kroonitud Vjatšeslav Leedot võib pidada üheks saare omanikuks.

Leedo soojad suhted Keskerakonnaga ei ole mingi saladus ning kuna saar kipub tema jaoks väikseks jääma, on ta tulnud ka Tallinna. Just temale kuuluvad Vabaduse väljaku juures olevad magusad krundid ning kinnisvaraga tegeleb mees ka Nõmmel.

Leedo ise end Saaremaa kuningaks ei nimeta, vaid eelistab tagasihoidlikumat, ent veelgi mõjusamat tiitlit. «Olen saare varahoidja,» ütleb muhe saare mees muigamisi.

Leedo juhtida on kogu laevaliiklus saarte vahel ning riigi miljarditesse ulatuvate toetussummadega on tema Saaremaa Laevakompanii (SLK) tekitanud palju paksu verd ja kahtlustusi.

Mõne aasta eest sõlmis Keskerakonna esimees Edgar Savisaar majandusministrina Leedoga uue lepingu, mis annab Saaremaa varahoidja monopoolsele laevastikule sõiduõiguse 2016. aastani. Niisugused lepped ei ole jäänud ka vastutasuta ning annetustega on SLK toetanud Keskerakonda sadade tuhandete kroonidega.

Leedo ostis riigilt kümme aastat tagasi laevad võileivahinnaga – nelja miljoni krooni eest – ning näiteks sel aastal on riik toetanud Leedo laevaäri 170 miljoni krooniga.
Leedole kuulub ka Saaremaa Lihakombinaat, Kuressaare kuursaal, Mändjala kämping. Teadupärast annab suurima võimu aga info, selle omamine ja suunamine ning Leedole kuulub ajaleht Oma Saar ja Kadi raadio.

Tööd annab mees saarel ligikaudu 600 inimesele ning üle Eesti saab Leedolt palka kokku ligi tuhat inimest. Leedo pole mees, kes käiks isiklikult Kuressaare linnapea Urve Tiiduse või siis volikogu liikmete juures kaela koogutamas. Selleks on tal omad jüngrid, nagu kohalikud ütlevad. Rääkides aga Saaremaa kuningatest, sealse elu määrajatest, ei saa kuidagi mööda ühest nimest. Tegemist on Saaremaa suurima majutusettevõtte Kuressaare Sanatooriumi omaniku Prits Liblikuga.

Ammustel aegadel piimaautojuhina oma karjääri algust roolinud Liblik on harjunud magusat koort riisuma. Kui 80ndate alguses kauplesid sovhoosijuhid toonaselt ehitusministrilt Peeter Palult välja traktoreid ja kombaine, siis Liblik suutis Sõrve sovhoosi juhina Palult Sõrvele telemasti välja kaubelda. Praegu hoiab ta aga meediast püüdlikult kõrvale.

Liblik on Rahvaliidu mees. Ta on seisnud president Arnold Rüütli kõrval, on üks Rahvaliidu mõjukamaid toetajaid ning heades suhetes Villu Reiljaniga. Libliku nimi on läbi käinud ka kurikuulsas maadevahetusskandaalis.

Väidetavalt aitas ta oma poega Tullio Liblikut ühes Tartu külje all asuva maatüki vahetustehingus, kasutades ära sõbrasuhteid Reiljaniga. Kogu maadevahetussaaga ja sõbra kohtuskäik on teda tundvate inimeste sõnul jätnud oma jälje ka Liblikule. Mees eelistab võrreldes aastatetaguse ajaga saarel sootuks endassetõmbunumat elu.

Eelmistel valimistel tõusis Liblik Rahvaliidu nimekirjas Salme vallavolikogu esimeheks. Kuu aega tagasi andis ta allkirja otsusele, mille alusel hakkab peagi Oleg Sõnajala eestvedamisel Salme vallas kõrguma järjekordne tuulegeneraator. Kui tuuleäri võtab Saaremaal sisse järjest suuremat hoogu, siis Leedo sellesse ei usu ning ennustab, et tuulemull lõhkeb kümmekonna aasta pärast.

Kui ühe saare elu ei määra niivõrd poliitiline käsuliin, siis raha, sellega tulenev mõjuvõim ja head sidemed vajalike erakondadega annavad võimaluse alternatiivvalitsemiseks.

Nagu kohalikud ütlevad: «Saarel ei juhtu suurt midagi ilma Leedo või Libliku jah-sõnata.» Veelgi enam – saar olevat nende vahel lausa ära jagatud.

Vjatšeslav Leedo
•    Saaremaa Laevakompanii omanik, tegutseb ka kinnisvaraäris Tallinnas.
•    Leedole kuulub magus Holostovi kompleks Kuressaare südalinnas, Saaremaa Lihakombinaat, raadiojaam Kadi, ajaleht Oma Saar ja Mändjala kämping.

Prits Liblik
•    Saaremaa suurima majutusettevõtte Kuressaare Sanatoorium omanik.
•    Salme vallavolikogu esimees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles