Ministeerium: Eesti ei soovi seada elektrivõrkudele piiranguid

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministeeriumi kinnitusel ei soovi Eesti elektrivõrkudele piiranguid.
Ministeeriumi kinnitusel ei soovi Eesti elektrivõrkudele piiranguid. Foto: SCANPIX

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul on Läti majandusministeeriumi kommentaar ebaadekvaatne, sest Eesti soov ei ole seada elektrivõrkudele piiranguid ja sellele ei ole ministeerium oma kirjas ka viidatud.

Läti hinnangul on majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi süüdistus Läti ja Leedu vastu seoses elektribörsi hinnakõikumistega alusetu ning ülekandepiirangud Eesti-Läti piiril oleksid vastuolus Euroopa Liidu (EL) põhimõtetega

«Eesti ja Läti vahelisest ristlõikest mingisugust võimsust ära korjata ei ole kellelgi olnud soovi, küsimus on vaid selle võimsuse jagamise metoodikas,» kommenteeris ministeeriumi pressiesindaja RAsmus Ruuda E24-le.

Küsimus on Ruuda sõnul selles, et kas kogu võimsus on antud elektribörside käsutusse või kasutatakse kombineeritud lahendust – elektribörs (implicit) ja võimsusoksjonid (explicit), mille kaudu saavad turuosalised ülekandevõimsust broneerida.

Tänase ülekandevõimuse  jaotamise meetodite muutmiseks kohustab  Eestit Ruuda sõnul ka EL-i otsekohalduv regulatsioon, mis käsitleb piiriüleste võimsuste jagamist antud olukorras.

«Seega vastupidi, Eesti soov on seada Eesti-Läti piiril olev ülekandevõimsuse jaotamine kooskõlla EL-i õigusega,» kinnitas Ruuda.

Ühtasi viitas majandus- ja kommunikatsioonimister Juhan Partsi kiri Ruuda kinnitusel sellele, et enne kui ei ole täidetud poliitilised kokkulepped (BEMIP-i raames) ei ole võimalik tehniliste lahendustega NPS piirkondade integreerimisel edasi liikuda.

«Kokkulepetest mitte kinni pidamine mõjutab reaalselt elektrituru toimimist – suur osa Lätis ja Leedus olevast tootmisest on elektribörsilt kõrvale jäetud.  Samuti jätkub väiketarbijate hindade subsideerimine,» nentis Ruuda.

«Ühiselt kokku lepitud tegevuskavadest mitte kinni pidamine mõjutab otseselt ka Eesti hinnapiirkonna elektrihindade kujunemist.  Selle tunnistajaks me suvel olime,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles