Eesti ühistupank on teoks saamas

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andro Roos (vasakult), Erki Pisuke ja Märt Riiner loodavad õige pea püsti panna uue panga.
Andro Roos (vasakult), Erki Pisuke ja Märt Riiner loodavad õige pea püsti panna uue panga. Foto: Sille Annuk

Eesti oma ühistupank on teoks saamas - ligi kaks kolmandikku 5 miljoni euro (78,2 miljonit Eesti krooni) suurusest omakapitalist on koos ning aktiivselt arendatakse praegu internetipanka.

Kui infotehnoloogia lahendused valmis on, taotletakse ka pangalitsentsi, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Tartu Hoiu-laenuühistu juhatuse esimees Andro Roos on kindel, et uue pangaga suudetakse kommertspankadele konkurentsi pakkuda. Tööle on hakanud ka Eesti Laenuühistute Liit, mis omakorda toetab uue panga loomist.

«Kapitali miinimumnõudest saame me täna ära täita umbes 2/3 piirimail oleva summa, mis on kolm miljonit eurot, aga see kapital pole ainuke eesmärk - me tahame ka sisuliselt valmis olla ja meie pikemad perspektiivid on viie aasta jooksul saada 5 protsenti Eesti pangandusturust,» rääkis Tartu laenu-hoiuühistu nõukogu liige Mart Vihmand.

Vaatamata finantsinspektisooni soosivale hoiakule on Ühistupangal ees siiski paar õiguslikku takistust - üks on territoriaalne sunnismaisus, mis lubab ühistul tegutseda ühes omavalitsuses või nende piirides ja teine on intresside tulumaksustamine.

Põhiline erinevus kommertspankade ja hoiu-laenuühistute vahel on see, et viimased tegutsevad kulupõhiselt ja nii ei jää aasta lõpus panga bilanssi ka kasumit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles