Tuule- ja hüdroenergia toodang kasvas 40 protsenti

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikud.
Tuulikud. Foto: Tairo Lutter

Energia tarbimine ja primaarenergia tootmine vähenes 2008. aastal eelnevaga võrreldes neli protsenti, tuule- ja hüdroenergia toodang aga suurenes üle 40 protsendi.

Eesti ettevõtted tootsid 2008. aastal varasema aastaga võrreldes 1,5 korda rohkem tuuleenergiat ja kolmandiku enam hüdroenergiat, põlevkivi, turba ja puitkütuste tootmine vähenes aga neli protsenti, teatas statistikaamet.

Eesti ettevõtted tootsid 2008. aastal 133 gigavatt-tundi tuuleenergiat ja 28 gigavatt-tundi hüdroenergiat, teatas statistikaamet.

Ehkki taastuvelektri osatähtsus elektritoodangus on suhteliselt väike, on see aasta-aastalt kasvanud ning moodustas 2008. aastal 1,5 protsenti. Aasta varem oli see näitaja 0,9 protsenti.

2008. aastal oli Eestis 17 koostootmise printsiibil töötavat elektrijaama, kust saadi ligi 9 protsenti elektri- ja 30 protsenti soojusenergiast, koostootmisrežiimiga toodetud elektritoodang kasvas aastaga ligi 5 protsenti.

Välisturule müüdi 2008. aastal 16 protsenti vähem elektrit kui aasta varem, väljavedu Lätti kahanes ligi kaks korda.

Jätkuvalt oli tähtsaim eksporditav energiatoode põlevkiviõli, mille toodangust üle poole eksporditi.

Põlevkiviõli ekspordis olid tähtsamad sihtriigid Suurbritannia, Rootsi, Soome, Belgia ja Läti.
Energiatoodete import vähenes ligi kümnendiku, mootorikütuseid imporditi 20 protsenti ja maagaasi 4 protsenti vähem kui aasta varem.

Samas suurenes ligi neli korda elektrienergia import, seda peamiselt omatoodangu osalisest asendamisest imporditud elektriga.

Elektriimport Lätist oli üle kahe ja Leedust ligi neli korda suurem kui 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles