Eesti Piima igalt poolt ei saa

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus kilepiim «Eesti piim».
Uus kilepiim «Eesti piim». Foto: Tere

Uut Eesti Piima, mille igalt liitrilt läheb kroon Eesti põllumeeste toetuseks, ei saa osta ETK süsteemi kauplustest, mis ometi maainimesele lähemal paiknevad.


Tulundusühingu Epiko juht Üllas Hunt ütles, et uue piimabärndi tootmiseks on sõlmitud kahepoolne leping Tere piimatööstusega, millelt võivad seda kõik kaupmehed tellida. See leping ei näe praegu võimalust, et Eesti Piima võiks mõni teine tööstus tootma hakata.

Küsimus on selles, et ETK süsteemil on leping piima tarnimiseks piimatööstusega Maag, mis aga seda piima ei tooda.

Epiko pidas Eesti põllumeeste toetuseks mõeldud piima tootmiseks algul ka Maagiga läbirääkimisi. Läbirääkimised olid seotud tootjate piima tarnimisega Epiko kaudu. Kokkulepped selles osas olid Tere ASiga kõige edukamad ning sellele tugineski projekt Eesti Piim.

Küsimusele, miks anti üks osa siinsest piimaturust just Oliver Kruuda omanduses olevale Terele, vastas Hunt: «Kes tahab siin monopoli näha, see näeb, aga Tere tuli meile raskel ajal lihtsalt vastu.»

Pretensioonika nime Eesti Piim kohta ütles Hunt, et ka Eesti nime kandev juust on olemas. «Letid on täis igasuguste erinevate siltidega piimapakke, tahtsime, et tarbijale oleks selgelt arusaadav, et see piim on Eestis toodetud,» selgitas ta.

Epiko moodustati selles, et paremini kaitsta Eesti piimatootjate huvisid tööstuste ja kaubanduse ees.

ETK süsteemi juhtidelt ei õnnestunud täna kommentaari saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles