Tartu arvevabrik reetis Facio pettuse

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facio Ehitus on võitnud hulgaliselt riigihankeid ning ehitanud nii koole, lasteaedu kui ka omavalitsushooneid. 2007. aasta veebruaris oli ehitusfirma juht Toomas Tromp (keskel) Tallinna teeninduskooli remondijärgsel avamisel üks lindilõikajatest.
Facio Ehitus on võitnud hulgaliselt riigihankeid ning ehitanud nii koole, lasteaedu kui ka omavalitsushooneid. 2007. aasta veebruaris oli ehitusfirma juht Toomas Tromp (keskel) Tallinna teeninduskooli remondijärgsel avamisel üks lindilõikajatest. Foto: Liis Treimann

Tartus maksupettusi korraldanud arvevabriku kriminaalasja uurimine viis tõenditeni, mille põhjal tunnistati maksupettuses süüdi Eesti üks vanemaid ehitusfirmasid.



Harju maakohtu otsusega mõisteti Facio Ehituselt riigi kasuks välja 16,3 miljonit krooni.



Kohus leidis, et ettevõte esitas maksukohustuste vähendamise eesmärgil maksuhaldurile tahtlikult valeandmeid. Selle eest karistati ehitusfirmat kolme miljoni krooniga. Lisaks mõisteti ettevõttelt riigi kasuks välja tsiviilhagi 13,3 miljonit krooni.


Samas selgus eile, et Tartu maakohus tunnistas 4. septembril süüdi ka Tartus maksupettustega tegelenud arvevabriku tehingutes osalejad.



Lõuna ringkonnaprokurör Kristiina Laas ütles, et Facio Ehituse maksupettuse uurimine sai alguse just arvevabriku kriminaalasja uurimisest. Samas ei leidnud prokuröri kinnitusel kriminaalmenetluse käigus tõendamist, et ettevõtte juhatus oleks olnud seotud fiktiivsete arvete kasutamisega.



Vastutab vaid ettevõte


Facio Ehituse juhatuse esimehe Toomas Trompi sõnul puudutab ettevõttele esitatud süüdistus 2004.–2005. aasta majandustehinguid, mis tehti nüüdseks pankrotistunud KR Kaubanduse ASi ning enam kui 20 riiulifirma vahel.



Süüdistuse kohaselt liikus neilt firmadelt fiktiivsete arvete alusel ostetud kaup KR Kaubanduse kaudu edasi Facio Ehitusse, kus see kanti ehitusobjektide kuludesse, millega ühtlasi ebaseaduslikult vähendati ettevõtte maksukohustust.



«Kahetsusväärselt olid sellise tegevusega seotud mõned meie ettevõtte projektijuhid, kellest osa on oma õigusvastast tegevust ka tunnistanud,» ütles Tromp.



Tema sõnul pole uurimise käigus kriminaalvastutusele võetud siiski ühtegi füüsilist isikut, süüdistust pole esitatud ka KR Kaubanduse vastu seoses viimase pankrotistumisega.



Nii on vastutajaks jäänud ainult Facio kui sellest uurimisest läbi käiv ainus tegutsev ja kasumlik ettevõte.



«Tegime uurimise käigus tihedat koostööd uurimisorganitega, kuid uurimise käigus ei õnnestunud välja selgitada väidetava maksupettuse tegelikke organisaatoreid, seletusi on andnud ainult kaasaaitajad ja vahendajad,» märkis Tromp.



«Seetõttu oleme jätkuvalt seisukohalt, et Facio Ehituse AS ei ole sooritanud talle inkrimineeritud kuritegu,» lisas ta.



Facio Ehitus on ka aktiivne riigihangetel osaleja, mis annab ettevõttele arvestatava osa sissetulekust.



Riigihangetel edasi


Riigihangete ameti juhi Ülo Sarve sõnul on mõnel juhul, nagu maksuvõlgnevused ja teatud kuriteod, õigus firmasid riigihankekonkurssidelt kõrvaldada.



Trompi teada ei ole praegu Facio Ehituse süüdimõistmisel rolli mänginud paragrahv siiski aluseks ettevõtte kõrvaldamiseks riigihanke konkurssidelt.



Maksu- ja tolliameti kinnitusel ei too mitte kõik väärteo- või kriminaalkaristused kaasa riigihangetel osalemise keeldu. «Juhul kui jõustub süüdimõistev kohtuotsus ja isik tsiviilhagi ära tasub, piiranguid hangetes osalemiseks ei ole,» teatati ameti juriidilisest osakonnast.



Viimased suurprojektid


• Uus büroohoone Lasnamäe 2


ehitusmaksumus 110 miljonit krooni


• Vändra tervishoiukeskus 70 miljonit krooni


• Tallinna 53. keskkooli ja Mahtra gümnaasiumi


rekonstrueerimine 68 miljonit krooni


• Tartu kutsekoolide õpilaskodu 45 miljonit krooni


• Pärnu Ülejõe gümnaasiumi rekonstrueerimine


42 miljonit krooni


• Rapla spordihoone 37 miljonit krooni


• Haapsalu rannapromenaadi ehitustööd


32 miljonit krooni


Allikas: Facio Ehitus



Enamik karistusrahast nüüdseks juba makstud


Facio Ehituse juhatuse esimehe Toomas Trompi kinnitusel on suurem osa kohtu määratud tsiviilhagi summast riigile juba 2008. aastal hüvitatud. Seetõttu ei teki ettevõtte jaoks kohtuotsuse jõustumise korral ei likviidsusprobleemi ega pankrotiohtu.



Aastatel 2004–2008 moodustas Facio Ehituse netokäive 3,68 miljardit krooni, sama perioodi puhaskasum oli 190 miljonit krooni.



«Meie suhtes rahuldatud tsiviilhagi moodustab puhaskasumist ligikaudu seitse protsenti, mistõttu pole alust hinnanguks, nagu ettevõte oleks tegelnud tahtlikult maksupettusega kasumi teenimise eesmärgil,» ütles Tromp.



«Pigem on tegemist meie tööõnnetusega, mida tuleb küll häbeneda ja kahetseda, kuid mis ei takista edasiminekut. Õppetund on selles, et edaspidi tuleb palju hoolikam olla nii personali kui ka äripartnerite valikul,» lisas ta.



Ettevõtte selle aasta esimese seitsme kuu netokäive oli esialgsetel andmetel 500 miljonit krooni ja puhaskasum 30 miljonit krooni, aastakäibeks prognoosib firma aga ligikaudu 900 miljonit krooni.



Facio Ehituse juhi sõnul on ettevõttel töös üle 50 ehitusobjekti, jätkuvalt osalevad nad hankekonkurssidel uute lepingute saamiseks ja tegelevad kinnisvaraarendusega. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles