Europarlamendi liikmed soovivad kiirendada Nabucco gaasijuhtme valmimist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nabucco energiaprojekti plaanitav trass..
Nabucco energiaprojekti plaanitav trass.. Foto: www.nabucco-pipeline.com.

Euroopa Parlamendi konservatiivide fraktsiooni kuuluvad saadikud soovivad kiirendada Nabucco gaasijuhtme valmimist ning esitavad selleks omapoolse resolutsiooni.

Euroopa Rahvapartei (ERP) fraktsioon otsustas esitada resolutsioonikavandi, mis käsitleb Euroopa Liidu energiajulgeoleku väliseid aspekte, resolutsiooni algatajate hulgas on Eestit saadik Tunne Kelam, vahendas Kelami pressiesindaja.

Kelami sõnul otsustasid ERP fraktsiooni väliskomisjoni ning tööstuskomisjoni liikmed mitte piirduda 17. septembriks planeeritud Euroopa Komisjoni energiajulgeoleku-teemalise avalduse ärakuulamisega, vaid esitada sellele ka parlamendi resolutsioon.

«Resolutsioon on meie poolt mõeldud selleks, et toetada uusi arenguid Nabucco gaasijuhtme ehitamisel,» kommenteeris Tunne Kelam.  «13. juulil Austria, Bulgaaria, Rumeenia, Ungari ja Türgi valitsuste kokkuleppega paika pandud õiguslik raamistik oli oluline samm Nabucco tuleviku jaoks. Nüüd on Euroopa Parlamendi roll alustatud projekti realiseerimisele energiliselt kaasa aidata.»

Kelami arvates ei asenda tulevaks nädalaks kavandatud resolutsioon vajadust anda põhjalik hinnang sellele, kuidas Euroopa Komisjon ja Euroopa Nõukogu on ellu rakendanud  2007 septembris vastu võetud parlamendi raportit Euroopa Liidu ühisest energiaalasest välispoliitikast.

«Euroopa Parlamendi seisukoht nendes küsimustes on selge ja tulevikku vaatav,» tõdes Kelam. «Kogu küsimus taandub liikmesriikide tahtele ja võimele ajada ühtset energiapoliitikat välissuhetes.»

Tunne Kelam rõhutab resolutsioonikavandis järgmisi punkte:

1. üleskutse Komisjonile toetada poliitiliselt, õiguslikult ja ka rahaliselt strateegiliste energiaprojektide elluviimisele orienteeritud Euroopa Liidu
ettevõtteid;
2. üleskutse liikmesriikidele informeerida üksteist ja Komisjoni energiastruktuure puudutavatest strateegilistest projektidest kolmandate riikidega;
3. nõudmine, et Komisjon astuks viivitamatult samme tõkestamaks mitteläbipaistvate välismaiste äriettevõtete sisenemist Euroopa Liidu energiaturgudele ning nende ülevõtmist. (Parlamendiliikmed esitavad näitena Surgut Neftegazi tõusmist osanikuks Ungari energiakompaniis MOL).

Euroopa Parlamendi täiskogu arutab kõnealust teemat 17. septembri täiskogu istungil Strasbourgis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles