Renoveeritud korterelamu küttekulud on kolmandiku väiksemad

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fassaaditööd Lasnamäel.
Fassaaditööd Lasnamäel. Foto: Toomas Huik

SEB ja Kredex väljastavad soodusintressiga renoveerimislaene, mille eesmärk on tõsta korterelamu energiasäästlikkust.

«Kredexi ressursi puhul on toetusmeetmeteks pikem laenutähtaeg ja soodsam hind,» ütles SEB juhatuse liige ja jaepanganduse juht Riho Unt. «Panga silmis on energiasäästlikkusele suunatud investeering tark, kuna kokkuhoitav summa on suurem, kui kulub laenu teenindamiseks.»

Renoveerimislaenudega tehti algust juunis ja tänaseks on neid väljastatud kokku 15.

Keskmine laenusumma on olnud miljon krooni, finantseeritavate projektide keskmine maksumus aga 1,4 miljonit krooni.

«Olenevalt maja suurusest on renoveerimistöödega taotletav energiasääst olnud keskmiselt 33 protsenti,» ütles Riho Unt.

«Soodusintressiga laenu üheks tingimuseks ongi, et saavutatav energiasääst peab 2000m2 maja puhul olema vähemalt 20 protsenti ja üle 2000m2 puhul 30 protsenti.»

«Peamiselt soojustatakse laenurahaga fassaade ning vahetatakse välisuksed ja aknad, samuti renoveeritakse küttesüsteeme,» lisas Riho Unt.

Kredexi poolt väljastatavast soodusintressiga ressursist saavad osa ka need korteriühistud, kes alustasid renoveerimistöödega enne Kredexi ressursi avanemist.

Nimelt võib enne 1. jaanuari 2008 alustatud tööde abil saavutatud energiasäästu lugeda saavutatava energiasäästu hulka ja nende maksumuse võib lugeda korteriühistu omafinantseeringu hulka.

«Nii võib korteriühistu, kes renoveeris eelmisel aastal katuse ning säästis tänu sellele juba eelmise talve küttearvetelt, nüüd teha sooduslaenuga korda ka fassaadi või muu vajaliku ning suurendada oma energiasäästlikkust veelgi,» selgitas Riho Unt.

Laenu taotlemise eelduseks on energiaauditi olemasolu ning rekonstrueerimistööde tervikprojekt juhul, kui energiaaudit on teostatud pärast 2009. aasta 7. maid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles