SEB: euro aastaks 2011 oleks üllatus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikipedia.org

SEB näeb euro tulekut aastaks 2011 kui «jätkuvalt võimalikku positiivset üllatust» ja usub, et veel tänavu võib oodata majanduse kerget paranemist.

Eesti majandus on oma uuel madalamal tasemel stabiliseerunud ning jääb tõenäoliselt sellele tasemele veel mõneks ajaks, seisab SEB augustikuises makromajanduse ülevaates.

Siiski on panga sõnul märgata näitajaid, mis annavad lootust, et senine stsenaarium jätkuvast langusest teises poolaastas võib asenduda kerge taastumise või vähemasti stabiilsusega.

Teises poolaastas võib loota mõningat ekspordi paranemist, samas jätkuvad sisemaised kohandumisprotsessid hindade, palkade ja võlakoormuse alanemise näol, mis pidurdavad veel pikaks ajaks sisenõudluse taastumist.

Samuti tuleb riigieelarve kulusid veel suures ulatuses kokku tõmmata, mis võib hakata sisenõudlusele suuremat mõju avaldama alles järgmise aasta jooksul.

Jätkuvalt on võimalik ka stsenaarium, et väliskeskkonna paranemisele järgneb taas uus langus, mis kujutab endast riske Eesti järgmise aasta majanduskasvule.

Lisaks varjutavad järgmise aasta majanduskasvu ebakindlus tarbimises ning liigsetest tootmisvõimsustest tulenev nõrk investeerimisvajadus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles