Tuuleparke saab hakata ka merre ehitama

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna kiideti valitsuse istungil heaks eelnõu, mis reguleerib avalikku veekogusse kaldaga püsivalt ühendamata ehitiste, näiteks tuuleparkide ehitamist.


Sadamate ja teiste avalikku veekogusse kaldaga püsivalt ühendatud ehitiste ja veekaablite ehitamise regulatsiooni võttis riigikogu vastu sadamaseaduses selle aasta juunis.

«See eelnõu on väga oluline energeetika jaoks. Me loome kindluse tulevasteks investeeringuteks meretuuleparkidesse ja loome sellega uusi töökohti,», ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.

Selleks, et avalikku veekogusse ehitada, peab soovija taotlema kõigepealt hoonestusloa, mis on tähtajaline ja kehtib üldjuhul 50 aastat. Luba annab õiguse avaliku veekogu põhja ehitatud, kuid kaldaga mitteühendatud ehitise rajamiseks. 50 aasta möödudes on õigus taotleda loa pikendamist.

Hoonestusloa alusel tehtud ehitis on hoonestusloa oluline osa ja kuulub hoonestusloa omanikule. See ei asenda teisi seaduses ettenähtud lube, mis on vajalikud avalikku veekogusse ehitamiseks ja ehitise kasutamiseks - ehitusluba ja kasutusluba on vaja täiendavalt taotleda tavalises korras.

Erinevus on selles, et avalikku veekogusse kaldaga püsivalt ühendamata ehitiste rajamiseks annab ehitusloa ja hiljem kasutusloa tehnilise järelevalve amet, mitte kohalik omavalitsus. Nimelt ei ole avalikud veekogud kohalike omavalitsuste haldusterritoorium.

Ehitise koormamise eest peab omanik tasuma riigile igal aastal hoonestustasu, milleks on kindel protsent maa keskmisest väärtusest, mis tuuleparkide puhul on 7 protsenti tootmismaa keskmisest väärtusest, muude ehitiste puhul 4 protsenti vastava sihtotstarbega maa keskmisest väärtusest.

Maa keskmine väärtus leitakse maa korralise hindamise tulemusena. Hoonestustasu suuruse arvestamise eeskujuks on võetud riigimaale hoonestusõiguse seadmise tasud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles