Maksumaksjate liit: riigikogu püüdis oma reputatsiooni taastada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasse Lehis.
Lasse Lehis. Foto: Peeter Langovits

Võib öelda, et eelkõige on riigikogu tegevus suunatud «moraalse kahju» hüvitamiseks ja oma reputatsiooni taastamiseks, tõdes maksumaksjate liidu juht Lasse Lehis eile vastu võetud käibemaksu tõusu mõjude leevendamise eelnõud kommenteerides.


«Aga üldiselt pärast viimaste muudatuste lisamist on see seadus peaegu maksimum, mida on võimalik veel saavutada,» lausus ta.

Ettevõtjate jaoks on Lehise sõnul kõige suurem ja ajaliselt kestev probleem pikaajaliste lepingut muutmine, kui lepingusse sai omal ajal kirjutatud hind koos käibemaksuga, sest keegi ei osanud lepingu sõlmimise ajal arvestada maksumäära muutumisega.

«Edaspidi on kõik hoolsamad ja ei lase sellel enam sündida,» ütles Lehis. See tähendab, et edaspidi kirjutatakse alati lepingusse käibemaksuta hind ja klausel, et käibemaks lisandub seaduses sätestatud määras.

Mõned täna lahendamata probleemid (nt eurorahade omaosaluse suurenemine jne) on Lehise sõnul võimalik lahendada hiljem ja eile anti lootust, et sellega ka tegeletakse.

«Siiski on võimalik, et mõni maksumaksja pöördub ise kohtusse ja palub oma kaasuse pinnalt algatada põhiseaduslikkuse järelevalve menetlus,» tõdes Lehis.

Õiguskantsleri ettepanek hõlmas Lehise sõnul siiski ainult ühte väikest osa probleeme, näiteks jäi sealt välja omavalitsuste kulude suurenemine keset eelarveaastat.

«Väga võimalik, et mõni linn või vald pöördub selle probleemiga ise riigikohtusse,» lausus ta, selgitades, et see õigus on neil seaduse järgi olemas ja Tallinn on seda viimasel ajal ka usinasti kasutanud.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles