Keskerakond: töötu tööle võtnud ettevõtja võiks saada sotsiaalmaksuvabastuse

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps.
Mailis Reps. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon algatas täna sotsiaalmaksuseadust muutva eelnõu, mille eesmärk on tööhõive parandamine, töö kaotanud inimeste tööle rakendumise soodustamine ning majanduse elavdamine.


Eelnõu järgi ei pea tööandja maksma sotsiaalmaksu töötaja eest, kes on tööle võetud ajavahemikul 1. jaanuar - 31. detsember 2010. «Et saada maksuvabastust, peab see isik olema eelnevalt 3 kuud töötuna ametlikult registreeritud. Sotsiaalmaksu vabastus kehtib 12 kuud alates töölevõtmise hetkest,» ütles Keskerakonna fraktsiooni liige Mailis Reps.



Reps ütles, et riik ei toeta täna uute töökohtade loomist ega töötute rakendumist olulisel moel. Olemas on küll palgatoetus, mida makstakse töötu eest, kes on arvele võtmisele eelnenud 12 kuu jooksul vabanenud vanglast ning isiku eest, kes on töötuna arvel olnud järjest üle 12 kuu. 16-24-aastase töötu saab palgatoetusega tööle rakendada, kui ta on olnud töötuna arvel järjest üle kuue kuu. Palgatoetuse suurus on 50 protsenti töötasust.



Repsi sõnul oleks tööandjale sotsiaalmaksuvabastus täna oluline kergendus, mis võimaldaks tal jätkata oma tegevust ning värvata uusi töötajaid. Seadusemuudatus motiveerib tema hinnangul ühtlasi uute töökohtade loomist. «Et kehvades majandustingimustes ellu jääda, on tööandjad sunnitud otsima võimalusi, kuidas hoida kõrvale maksude maksmisest. Eelnõu aitab ennetada olukordi, kus inimesi võetakse tööle nii-öelda mustalt, tagamata neile haigekassa kindlustuskaitset ega pensionistaaži,» lausus ta.



2009. aasta augustikuu seisuga on Eestis 71 333 ametlikult registreeritud töötut ja see arv kasvab. Alates aasta algusest on rakendunud aga vaid ligi 13 000 inimest.



Kuna riigil on täna kohustus maksta sotsiaalmaksu töötutoetust saava isiku eest ehk 9 kuu vältel, ei too see seadusemuudatus tema sõnul riigile kaasa märkimisväärseid lisakulutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles