Ministeerium: keskmine palk langeb aasta lõpuni

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palgalangust võib oodata aasta lõpuni.
Palgalangust võib oodata aasta lõpuni. Foto: SILJA KAIGU/PM/SCANPIX BALTICS

Ettevõtted alandavad kulude optimeerimiseks palgakulusid, selleks ennekõike töötajate arvu ja töökoormust vähendades.

Aasta alguses alanud palgalangus süveneb tõenäoliselt ka aasta teises pooles, samas on langus püsinud siiski mõõdukana, seisab rahandusministeeriumi pressiteates.

Tegevusaladest vähenes keskmine palk enim mäetööstuses (16,3 protsenti), ehituses (15 protsenti) ning põllumajanduses (11,2 protsenti).

Mäetööstuses põhjustas languse nõudluse vähenemine nii ehituses kui ka energeetikas.

Jätkuvalt keerulisele olukorrale ehitusvaldkonnas viitab tunnipalga oluliselt suurem langus (11,2 protsenti) võrreldes majanduse keskmisega (1,4 protsenti). Kuna tööturul on saadaval palju vaba tööjõudu, saab tööle võtta madalama palgaga ehitajaid.

Põllumajanduses langes palk toodangumahtude ja hindade kukkumise tõttu, mille põhjustas üha süvenev müügitulude langus.

Keskmine palk kasvas elektrienergia ja kinnisvaraalase tegevuse valdkondades (vastavalt 8,5 ja 6 protsenti).

Elektrienergias kasvasid müügitulud ekspordi kasvu ja hinnatõusu tõttu kodumaisel turul, tegemist on ühega vähestest tegevusaladest, mis praegusel ajal kasumlikult töötab. Olulist mõju sellele avaldasid eksporditurgude kasv ning tegevuskulude kärpimise positiivne efekt.

Kinnisvara puhul võib rääkida juba olukorra stabiliseerumisest, mis võimaldab tõsta spetsialistide palkasid. Paranemisest annab märku tunnipalk, mis erinevalt keskmisest tunnipalgast teises kvartalis kasvas 10,9 protsenti.

Kinnisvara tegevusalal algas langus varem, mis väljendub ka teise kvartali hõive languse pidurdumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles