Arstide palkade päästmiseks tuleb kasutada reserve

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui reserve kasutusele ei võeta, siis ühe võimalusena lükatakse plaaniline arstiabi tulevasse aastasse.
Kui reserve kasutusele ei võeta, siis ühe võimalusena lükatakse plaaniline arstiabi tulevasse aastasse. Foto: Mihkel Maripuu

Pärast masendavate sotsiaalmaksu laekumise näitajate selgumist tunnistas sotsiaalminister Hanno Pevkur, et haigekassal peab lubama kasutusele võtta reserve, et pääseda arstide kuni 40-protsendilisest palgakärpest.



Kuigi peaminister Andrus Ansip kiitles eilsel valitsuse pressikonverentsil, et Postimehe välja pakutud seitsmemiljardiline miinus sotsiaalmaksu laekumise prognoosis ei ole õige, selgus siiski, et peaministri optimism ei ole õigustatud.



Kui veel kümme kuud tagasi prognoosis rahandusministeerium selle aasta sotsiaalmaksu laekumiseks 34 miljardit, siis tegelikult on loota vaid 27,5 miljardi krooni laekumist pensionikassasse ja ravikindlustusse.



Rahandusministeerium on saatnud viimastel kuudel pidevalt välja teatisi sotsiaalmaksu alalaekumise kohta ja hoiatanud selle trendi jätkumise eest.



Sotsiaalminister Hanno Pevkur tõdes, et ta ei näe praeguses olukorras muud võimalust, kui et haigekassa reserve tuleb kasutusele võtta suuremas osas, kui esialgsed plaanid ette nägid. «Ma ei näe lihtsalt oluliselt rohkem võimalusi kärbeteks ravivaldkonnas,» tunnistas minister.



Kevadisel lisaeelarve tegemisel otsustas valitsus, et tänavu võetakse reserve kasutusele



12 miljoni krooni ulatuses. Pevkuri sõnul ei saa selle summaga enam kuidagi hakkama. Samas ei soostunud ta nimetama ka vajaminevat summat, kuna reservidega soovitakse katta see osa, mis jääb sotsiaalmaksu laekumise ja tegeliku kulutamise vahele. See selgub aga alles jaanuaris.



«Kui valitsuse poolt tuleb tõesti kolmas negatiivne lisaeelarve ja seal korrigeeritakse ka sotsiaalmaksu laekumist, siis peame selle juures reservide kasutamise suurust arvesse võtma,» ütles Pevkur. «Aga seda on täna väga raske öelda.»



Valitsus on seni suhtunud reservide kasutuselevõttu vastumeelselt, kuna sel juhul tuleks puuduoleva summa jaoks leida eelarves uus kärpekoht. «Mina näen seda, et valitsus peab lihtsalt leppima teadmisega, et me peame reserve kasutusele võtma,» tõdes Pevkur. «Teisiti ei ole mõeldav.»



Minister ütles välja ähvardava tõe. «Vastasel juhul peaksime lükkama plaanilise arstiabi tulevasse aastasse või siis vähendama arstide palka 40 protsenti,» kinnitas ta. «Need ei ole tõsiseltvõetavad variandid.»



Täna koguneb haigekassa nõukogu ja reservidest tuleb kindlasti juttu. «Haigekassa on alati pooldanud reservide kasutamist, sest ettenägelikult on need just raskete aegade jaoks kogutud,» ütles haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel. «Samas peame ära ootama homse (tänase – toim) nõukogu kokkusaamise, et mis mahus seda üldse võimalik teha oleks.»



Koppel tuletas meelde, et nõukogusse kuulub ka rahandusministeeriumi esindaja, kes ei pruugi reservide kasutamise poolt olla. Reservide kasutuselevõttu on toetanud kõik tervishoiuühendused, kes saatsid kevadel ka vastava avaliku pöördumise valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles