Valitsus andis loa Estlink 2 rajamiseks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merekaabli paigaldamine.
Merekaabli paigaldamine. Foto: Peeter Langovits

Valitsus andis täna loa ligi 300 miljonit eurot maksva Eesti-Soome teise merekaabli Estlink 2 rajamiseks, mis aitab suurendada Eesti elektrisüsteemi varustuskindlust.

Eesti Energia tütarettevõte Elering OÜ rajab Püssi linna ja Soome linna Porvoo vahele ligi 165 kilomeetri pikkuse kõrgpinge alalisvoolu ühenduse, mille planeeritav võimsus on 650 megavatti, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Ministeeriumi majandus- ja riigivara talituse juhataja Taivo Linnamäe sõnul leiti kaablile sobiv asukoht keskkonnamõjude hindamise käigus, välistades looduskaitse alla kuuluvad paigad põhjarannikul.

Merekaabel valmib plaani kohaselt 2013. aastal, kogu projekti maksumuseks on kavandatud umbes 300 miljonit eurot, kuid lõpliku investeerimisotsust veel pole.

Rahastamise toetustaotlused 100 miljoni euro ulatuses on esitatud ka Euroopa Liidule.

Soome lahe põhjale toetuv veekaabelliin on tähtis Eesti elektrisüsteemi sõltumatuse ja varustuskindluse jaoks, samuti ei taga olemasolev Estlink 350-megavatine kaabelliin elektrituru avanemisel piisavat läbilaskevõimsust teiste Euroopa Liidu liikmesmaadega.

Estlink 2 projektiga ühendatakse kõik Balti riigid Põhja- ja Lääne-Euroopa vooluvõrkudega, suurendades Eesti elektrisüsteemide varustuskindlust ning tekitades võimaluse elektrienergiat osta, müüa või vahendada.

Estlink 2 projekti kavandatakse koostöös Soome põhivõrguga Fingrid, valitud trassil teostatakse tööde käigus detailsed merepõhja uuringud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles