Krediidiinfo: makseraskused on jõudnud suuremate ettevõteteni

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediidiinfo kodulehekülje fragment.
Krediidiinfo kodulehekülje fragment. Foto: www.krediidiinfo.ee/

Krediidiinfo Eesti ettevõtete maksekäitumise 2009. aasta esimese poole statistikast selgub, et maksehäiretega ettevõtete arv kasvas aastaga ligi kolm korda.

Statistika põhjal on eelnevalt peamiselt väikeettevõtteid puudutanud majanduslanguse mõjud jõudnud keskmise suurusega ja suurettevõtete sektorisse, kus aasta jooksul kasvas maksehäiretega ettevõtete arv vastavalt ligi 4 ja 2 korda.

Aastaga on maksehäiretega ettevõtete arv kasvanud 168 protsenti ja on nüüdseks 5 877, maksuvõlgadega ettevõtete arv kasvas samal perioodil 24 protsendi võrra 16 676 ettevõtteni.

Aktiivselt tegutsevate ettevõtete hulgas on 30 protsenti ettevõtteid kõrge krediidiriskiga, ehitus-, majutus- ja toitlustussektoris ulatub kõrge krediidiriskiga ettevõtete osakaal aga juba üle 40 protsendi.

Vaatamata raskele ajale pole ligi 90 protsendil Eesti ettevõtetest poolaasta jooksul esinenud võlgu äripartnerite ees, 70 protsenti ei ole riigi ees maksudega võlgu jäänud.

Maksehäireregistri statistika andmetel on ligikaudu 53 000 aktiivselt tegutseva Eesti ettevõtte maksehäirete summa 2009. aasta esimesel poolel 3,4 miljardit krooni ning maksuvõlgade summa 2,5 miljardit krooni, jagunedes vastavalt 5 877 ja 16 076 ettevõtte vahel.

Majandussektorite lõikes on maksehäiretega ettevõtete arv aastaga enim kasvanud üllatuslikult põllumajandus- (242 protsenti) ning finants- ja kindlustussektoris (225 protsenti).

Maakondade lõikes on maksehäiretega ettevõtete arvu kasvuprotsent suurim Järvamaal ja Võrumaal, kus samas on ettevõtteid väga vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles