Seeder: põllumajandus- ja maaelutoetused on graafikus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. Foto: Liis Treimann.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi kinnitusel on tänavu poole aastaga põllumeestele makstud miljard krooni, aasta lõpuks makstakse veel umbes miljardi jagu otsetoetusi.

«PRIA on üks Euroopa efektiivsemaid makseagentuure, mille haldussuutlikkuse tõttu ei ole jäänud välja maksmata ühtegi eelarves kavandatud krooni,» ütles Helir-Valdor Seeder.



Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas astus ülemöödunud nädalal televisioonis üles sõnumiga, justkui jääks Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) eurotoetuste väljamaksmisega hätta.

«Oluline on mõista, et vahendite kasutamine jaguneb kahte etappi,» kirjutas põllumajandusminister Taavi Rõivasele. «Esimene on heakskiidu andmine taotlejale investeeringu tegemiseks, teine etapp on väljamakse, mis saab valdavalt toimuda investeeringu teostamise järgselt.»

Välisvahendite kasutamisel kehtib reegel, et kohustusi võib võtta ja väljamakseid teha kuni 2015. aasta lõpuni, seega on vahendite kasutamiseks kokku 9 aastat.

Jagades maaelu arengukava eelarve proportsionaalselt 9 aasta vahel, selgub, et igaks aastaks on keskmiselt võimalik välja maksta 1,6 miljardit krooni ning seega on põllumajandusministeerium kohustuste võtmises vahendite kasutamisel graafikus.

Maaelu arengukava 2007-2013 eelarve on seitsme aasta peale kokku 14,4 miljardit krooni. Selle aasta juuli seisuga on PRIA määranud toetusi 4,7 miljardi krooni ulatuses, mis moodustab 32,6 protsenti arengukava eelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles