Ekseko ehitas sigadele «lasteaia»

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekseko uues farmis naudivad notsud muude hüvede kõrval põrandakütet.
Ekseko uues farmis naudivad notsud muude hüvede kõrval põrandakütet. Foto: Aarne Mäe / Virumaa Teataja

Eesti suurim seakasvataja Ekseko investeeris 22 miljonit krooni uude põrsaste võõrutusfarmi, kus rõngassabadele on loodud paremad tingimused kui mõnes pärislasteaias.



Lasteaiaks Nurkse uut seafarmi selle juhataja Vallo Kruusimägi oma avakõnes nimetaski. Sest seal käib emiste juurest äravõetud põrsaste kasvatamine kesikuteks, mis on üks väga oluline etapp seakasvatuses üldse.

Edasi lähevad kesikud nuumamisele ligi paarikümnesse farmi üle Eesti ja sealt juba tapale, et lõpuks meie kõigi toidulauale jõuda.

Vastvalminud farmis on hea ventilatsioon, põrandaküte ja algul 25 kraadi sooja, mida iga nädal ühe kraadi võrra vähendatakse.

Keskkonnasäästlik küttesüsteem toodab soojusenergiat otse seasõnnikust laga jahutamise teel. Põrsastele antakse kätte mänguasjad ja ketid närimiseks, nagu väikestele lastelegi, kel hambad tulemas.

56 päevaga peavad seahakatised kosuma 8–10 kilo pealt 25–30 kilo raskuseks. Kõige kriitilisem aeg on kaks nädalat pärast emast võõrutamist. Ekseko farmides on sigade suremus väike – keskmiselt 3,6 protsenti, mis jääb oluliselt alla maailma üldisele näitajale.

Ekseko juhatuse esimees Teet Soorm ütles, et valminud farm on Eesti seakasvatuses kui kosmoserakett muude lennumasinate hulgas. Kõrge automatiseeritus võimaldab 7700 põrsaga hakkama saada neljal töötajal. Ettevõte haub aga juba järgmisigi plaane oma tootmise laiendamiseks.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder nimetas tehtud investeeringut õigeaegseks, sest just nüüd tuleb valmistuda uueks majandustõusuks. Teiseks on sööda hinnad praegu 30–60 protsenti madalamad, mis muudab sealihatootmise odavamaks. «Küllap leidub ka ostujõulisi turge, kuhu see liha õige hinnaga müüki panna,» lausus minister.

Ekseko kasvatab aastas täiskaalu 250 000 siga ehk tuhat siga päevas. Need kõik jõuavad samasse kontserni kuuluvasse Rakvere Lihakombinaati.

Lihakombinaadi juht Anne Mere ütles, et kogu liha tuleb ka töödelda ja müüki suunata. Nurkse igati nüüdisaegse seafarmi kohta märkis ta, et tegu on kiiduväärt investeeringuga tulevikku. «See kindlustab meile pikaks ajaks hea kvaliteediga tooraine,» lisas ta.

Sealihamüük on Eestis viimasel aastal Mere sõnul üsna stabiilne olnud, kuid mõnevõrra on majanduslangus seda siiski mõjutanud. Hullem on olukord Lätis ja Leedus, mida Rakvere Lihakombinaat samuti koduturuks peab. «Iga kilo müümiseks tuleb nüüd palju rohkem vaeva näha,» nentis Mere.

Sealiha hind pole viimasel ajal oluliselt muutunud ja suuri kõikumisi pole Mere sõnul ka ette näha. Suurt osa lõpliku hinna kujundamises mängivad aga poeketid. Maailmas sealiha hind tavaliselt sügisel mõnevõrra langeb ja enne jõule tõuseb.

Seakasvatus
• Põrsad kaaluvad emistest võõrutamisel 8–10 kg
• Sigade eluiga on kuus kuud
• Tapakaal on kuni 115 kg
• Päevas toodab Ekseko 1000 siga
Allikas: Ekseko

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles