Juunis elavdasid väliskaubandust naftasaadused

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta elavdas väliskaubandust.
Nafta elavdas väliskaubandust. Foto: Küllike Rooväli

Juunis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 9,4 miljardi ning imporditi 9,8 miljardi krooni eest, kusjuures veerandi kaubavahetusest moodustasid naftasaadused, teatab statistikaamet.


Tänavu juunis oli kaupade eksport 13 ja import 30 protsenti väiksem kui aasta tagasi samal ajal. Kaubavahetuse puudujääk oli 0,4 miljardit krooni, mis on ligi 8 korda väiksem kui eelmise aasta juunis.

Ekspordist 27 protsenti moodustasid mineraalsed tooted, millest valdav osa olid naftasaadused. Naftasaaduste eksport oli juunis üle kahe korra suurem kui eelmisel aastal samal ajal. Et eksporditi varasematel kuudel sisse veetud kaupu, tekkis naftatoodete kaubavahetuses 0,2 miljardi kroonine ülejääk. Kõikide teiste kaubajaotiste toodete eksport võrreldes eelmise aasta juuniga vähenes.

Juuni impordist moodustasid samuti ligi veerandi naftatooted. Võrreldes eelmise aasta juuniga jäi nende import samale tasemele, teiste kaupade importkäibed aga vähenesid oluliselt.

Eesti ekspordis olid juunis peamised sihtriigid Soome (15), Ameerika Ühendriigid (12) ja Rootsi (10 protsenti). Võrreldes eelmise aasta juuniga suurenes oluliselt eksport Ameerika Ühendriikidesse, Nigeeriasse ja Prantsusmaale naftasaaduste ekspordi kasvu tõttu. Samas vähenes eksport lähematesse naaberriikidesse.

Peamised riigid, kust Eestisse juunis kaupu imporditi, olid Soome (14), Leedu (12) ja Venemaa (10 protsenti). Eelmise aasta juuniga võrreldes vähenes kaupade import enamikust Eesti peamistest partnerriikidest, kõige rohkem aga Saksamaalt ja Rootsist. Suurenes kaupade import Venemaalt ja Ameerika Ühendriikidest. Naftasaaduseid veeti sisse peamiselt Leedust ja Venemaalt.

Et 2008. aasta esimesel poolel olid Eesti väliskaubanduse näitajad oma kõrgtasemel, siis tänavu esimesel poolaastal vähenes eksport 27 ja import 36 protsenti. Samas oli kaubavahetuse puudujääk ligi kolm korda väiksem kui eelmise aasta esimesel poolel.

Tänavu maiga võrreldes suurenes kaupade eksport 17 ja import 15 protsenti. Et suurenemine oli tingitud peamiselt naftasaaduste kaubavahetuse kasvust, ei saa veel rääkida väliskaubanduse üldisest elavnemisest, leiab statistikaamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles