Petturid üritavad varastada Hansapanga klientide paroole

Aivar Reinap
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Hansapank hoiatab oma kliente petturite eest, kes üritavad varastada pangaklientide internetipanga paroole. Eelmisel nädalal tabas sarnane rünnak ka Ühispanga kliente.

Nädalavahetusel ja selle nädala alguses on seitse klienti andnud Hansapangale teada katsest varastada nende internetipanga paroole. Petturite poolt kasutatav  ründeprogramm kasutab ära mõnesid levinud operatsioonisüsteemide turvaauke ning suunab kliendi internetipanga asemel petturite poolt loodud võltsleheküljele, mis matkib oma kujunduselt internetipanka.



Pettuse eesmärk on saada teada paroolikaarti kasutavate klientide internetipanga koodid, milleks palutakse sisestada leheküljel korraga mitu parooli paroolikaardilt.



"Hansapank ei palu kliendil kunagi sisestada internetipangas korraga mitu erinevat koodi tema paroolikaardilt," rõhutas Hansapank oma pressiteates.



Selliste juhtumite esinemisel palub Hansapank kohe teatada panga klienditoele tel 6310310 või  e-mailile hansa@hansa.ee.



"Turvaliseks interneti-kasutuseks on väga oluline iga kasutaja teadlik käitumine -  näiteks tänapäevaste viirusetõrjeprogrammide ja tulemüüride kasutamine koduarvutis, samuti tuleks vältida tundmatult aadressilt tulnud attachmentidega e-mailide avamist," soovitab pank.



Hansapank soovitab pettuse vältimiseks kasutada võimaluse korral enda internetipangas identifitseerimiseks turvalisemaid vahendeid nagu ID-kaart või PIN kalkulaator.



Eelmisel nädalal teatas ka SEB Eesti Ühispank, et neljal korral püüti kllientide arvuteid nakatada viirusega, mis tegeles internetipankade koodikaartidelt koodide kogumisega. Ühispanga teatel küsiti kliendilt internetipanka sisenemisel ühel lehel tavapärasest rohkem koode, samas kui pank nõuab klientidelt koodikaardilt kinnituseks vaid ühte koodi.



Koostöös korrakaitseorganite ja arvutiturvalisusega tegeleva organisatsiooni CERT Eestiga võttis Ühispank ajutiselt kasutusele täiendava turvalahenduse, millega blokeeritakse internetipanga kasutamine enamikust arvutitest, mis on nakatunud internetikoode koguva arvutiviirusega.



Enne internetipanga kasutamist tuleb nakatatud arvuti puhastada viirustest või kasutada internetipanka sisenemiseks teist arvutit, soovitas Ühispank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles