Tabasalu saab elektri ja soojuse koostootmisjaama

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luunja koostootmisjaam.
Luunja koostootmisjaam. Foto: Margus Ansu

Eesti Energia AS ja OÜ Strantum sõlmisid lepingu, mille kohaselt asutatakse ühiselt Tabasalu koostootmisjaam, mis hakkab gaasi baasil elektrit ja soojust tootma 2010. aasta lõpuks.


Koostootmisjaama kavandatav elektriline võimsus on 2 MW ning soojuslik võimsus 2 MW, mis katab ligi 75 protsenti Tabasalu küttevajadusest. Kogu toodetav soojus läheb olemasolevasse Strantumi soojusvõrku ja kogu elekter Eesti Energia võrku.

Loodava osaühingu põhitegevusalaks on soojuse ja elektrienergia tootmine ning müük tulevasest koostootmisjaamast. Selle osakapitalist kuulub Eesti Energiale 55 ning Harku vallale kuuluvale kommunaal- ja kinnisvarateenuseid osutavale ettevõttele Strantum 45 protsenti.

Tabasalu on Eesti Energia jaoks juba teine väikekoostootmise projekt. Aasta alguses ostis ettevõte BLRT-lt kaks Koplis asuvat maagaasil töötavat 2,4 megavatist soojuse- ja elektri koostootmisseadet. «Edaspidi plaanime ehitada väikeseid biomassil või gaasil töötavaid elektri ja soojuse koostoomisjaamu ka teistesse sobivatesse asukohtadesse üle Eesti,» lubas Eesti Energia elektritootmise arendamise osakonna juhataja Timo Tatar.

«Oleme aktiivselt otsinud võimalusi oma klientidele müüdava soojusenergia hinna alandamiseks. Nüüd, koostöös usaldusväärse partneriga, osutub see ka võimalikuks. Koostootmisjaama rajamine võimaldab müüa soodsama hinnaga soojusenergiat ja suurendada soojatootmise töökindlust,» lisas Strantumi juhatuse esimees Toivo Promm.

Tabasalu koostootmisjaama eeldatav maksumus on veidi üle 15 miljoni krooni ning see sisaldab jaama projekteerimist, ehitamist, elektri ja soojusvõrguga liitumist ja käivitamise kulusid. Lõplik maksumus selgub vajalike hangete läbiviimise järel.

Eesti Energia elektri ja soojuse tootmise valdkonna eesmärgiks on keskkonnasõbralikuma elektritootmisportfelli arendamine. Selles on oluline osakaal taastuvenergial, soojuse ja elektrienergia koostootmise laiendamisel Eestis ja Läänemere piirkonnas, samuti olemasolevate Iru ja Ahtme koostootmisjaamade opereerimisel ja eelduste loomisel tuumaenergia tootmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles