Vare: eurole üleminek on mobiliseeriv faktor

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Vare
Raivo Vare Foto: Peeter Langovits

Majandusekspert Raivo Vare sõnul on eurole üleminekul kui eesmärgil mobiliseeriv efekt, mis hoiab meid kokkuhoiu teel ja säilitab riigi usaldusväärsuse.

Kommenteerides ettevõtja Indrek Neivelti eurost loobumise mõtet leidis Raivo Vare, et Eesti vajab jätkuvalt nn püha eesmärki, mille poole püüelda. «Ilma selleta võib kaduda tegelik motivatsioon reaalseks kokkuhoiuks,» ütles ta.

«Teiseks mobiliseerivaks eesmärgiks on suurem usaldusväärsus välistel finantsturgudel, meie kui riigi positiivse kuvandi hoidmine. Väga oluline on meie oma country story, Eesti senini tugev edulugu.»

«Raskustele vaatamata läksime omal ajal tänu valuutakomitee jäigale suhtumisele üle oma rahale,» selgitas Vare. «Seda pilti Eestist on nüüd tarvis kinnistada, näidata et me oleme jätkuvalt suutelised ujuma vastuvoolu.»

«Me oleme eurole ülemineku nimel nüüd tükk aega tõsiselt pingutanud - milleks loobuda?» küsis Raivo Vare. «Kui me 2011. aastaks tõesti eesmärgini ei jõua ja eelarvedefitsiidiga 3 protsendi kriteeriumi ületame, siis on teine asi. Mobiliseeriv efekt on aga siis ikkagi saavutatud.»

«Eurole ülemineku õnnestumise tõenäosus on enam vähem fifty-fifty,» leiab Vare. «Olen küll valimiseelse sahkerdamise pärast veidi skeptiline, kuid loodan, et see esimene fifty võidab.»

«Põhimõtteliselt me suudaksime seda,» usub majandusekspert. «Teine asi on, et subjektiivsetel põhjustel võib asi nurjuda. On palju kõhklusi ja valimiseelsel perioodil asetatakse hetkehuvid sageli esikohale. On oht, et sellises olukorras jäetakse olulised kärped tegemata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles