Kütusetööstuse loomise pärast jooksevad võidu Eesti Energia ja VKG

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juht Sandor Liive (vasakul) ja insenerifirma Outotec asepresident Peter Weber kirjutasid alla põlevkivist transpordikütuseid tootma hakkava ühisettevõtte lepingule.
Eesti Energia juht Sandor Liive (vasakul) ja insenerifirma Outotec asepresident Peter Weber kirjutasid alla põlevkivist transpordikütuseid tootma hakkava ühisettevõtte lepingule. Foto: Toomas Huik

Kui Viru Keemia Grupp lubab esimese diislikütuse liitri toota Virumaa põlevkivist aastal 2014, siis Eesti Energia lubab oma kütusetööstuse umbes samal ajal püsti panna.


«Aastal 2016 toodab Eesti Energia põlevkivist 30 000 barrelit kõrgekvaliteedilisi vedelkütuseid päevas. Toodangust moodustaks suurema osa diisel, ülejäänu rafineerimiskõlbulik bensiin,» märkis Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmann.

VKG plaan on toota aastas 600 000-700 000 tonni põlevkiviõli ja sellest siis 500 000 tonni vedelkütuseid. Viimasest saaks nii diislikütust kui ka bensiini tooraine.

Eesti Energia peab enda põlevkiviõli ja sellest toornafta tootmise tehnoloogiat maailma parimaks. Tehnoloogia loomisel ja arendamisel teeb firma koostööd Outoteciga. Tehnoloogia turundusnimi on Enefit.

«Eesti Energia on edukalt läbi viinud pilootkatsed põlevkiviõli töötlemiseks kvaliteetkütusteks. Lähema aasta jooksul plaanime läbi viia veelgi ulatuslikumad katsed ning aastaks 2011 välja töötada põlevkiviõli järeltöötlemise tehnoloogia disaini. Samal aastal plaanime jõuda ka järeltöötlemisseadme investeerimisotsuseni. Aastatel 2012-2016 laiendame Eesti Energia Õlitööstust veel kolme Enefit-280 seadmega,» kommenteeris Bachmann.

Esimese uue Enefit-seadme ehitus juba käib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles