Internetis möllab peremeheta botnet

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline turvavõte arvutit netipahalase eest ei kaitse.
Selline turvavõte arvutit netipahalase eest ei kaitse. Foto: Caro / Scanpix

Las Vegases toimunud arvutiturvalisuse konverentsil Black Hat kõneles F-Secure'i turvaekspert Mikko Hypponen, et kurikuulus

botnet

Conficker on oma loojate poolt omapead jäetud.


Confickeri ilmus esimest korda 2008. aasta novembris ja levis kiiresti miljonitesse Windowsil töötavatesse arvutitesse. Muuhulgas said pihta Prantsuse mereväe, Inglise kaitseministeeriumi ja Bundeswehri arvutid.

Praeguseks arvatakse, et turvameetmetest ja Microsofti paranduspaikades hoolimata pesitseb Conficker umbes 5,5 miljonis arvutis, vahendab Internetnews Hypponeni sõnu.

Hetkel ei tee Conficker midagi ja üldiselt arvatakse, et botneti loojad on oma kõhedusttekitava lapsukese vastu huvi kaotanud. Kontrolli puudumisest hoolimata nakatab süsteem üha uusi kaitsmata arvuteid.

Roel Schouwenberg Kaspersky arvutiturvafirmast ütles:«Botnet jätkab kasvamist, kuid loojad ei tee temaga praegu suurt midagi.» Aprillis liisiti Conficker spämmimootorile Waledac, mis kasutas seda rämpspostituste edastamiseks.

«Conficker on praegu täiesti autonoomne. Iseenesest väga kummaline, et pahavara autorid andsid sellele paljunemisvõime,» sõnas Schouwenberg. «Tundub, et nad on projekti hüljanud, kuid tänu autonoomsusele võib see teha mida iganes. Conficker jätkab uute peremeesarvutite otsimist.»

Schouwenbergi sõnul töötab Confickeri likvideerimiseks moodustatud turvafirmade vaheline töögrupp praegu selle kallal, et keegi ei saaks Confickeri üle kontrolli haarata ja seda oma eesmärkide heaks ära kasutada.

Botnet'iks nimetatakse pahavaraga nakatatud arvutite võrgustikku. Botnet'i omanik võib kõiki nakatunud masinaid omanike teadmata kontrollida ning sundida neid näiteks rämpsposti laiali saatma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles