IMF on oma ennustustega segaduses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) uuringute direktor Olivier Blanchard.
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) uuringute direktor Olivier Blanchard. Foto: SCANPIX

Tänavu suvel tärkavaid turgusid tabanud tormide tõttu on Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) pidanud sooritama oma globaalsete prognoosidega ridamisi piinlikke kannapöördeid.
Salastatud dokumendis maailma vajandusväljavaadete kohta, millele Financial Times siiski pilgu on saanud heita, hülgab IMF oma hiljutise seisukoha tärkavate turgude kui maailmamajanduse mootori kohta, väites hoopis, et «edasiviiv hoog tuleb peamiselt arenenud majandustest, kus tootmine peaks kiirenema».

Dokument, mis on mõeldud täna Peterburis kogunevate G20 liidrite silmadele, paneb viimastele südamele leevendada vaesematest riikidest lähtuvaid riske.

Paraku võib arvata, et IMFi autoriteet pole presidentide ja peaministrite seas enam endine – pärast seda, kui fond alles aprillis maailmamajanduse prognoosidega mööda pani.

Tõele au andes hoiatas IMF oma aprillikuisel koosolekul siiski, et ebatavaliselt lõdva rahapoliitika lõpp arenenud majandustes võib tekitada segaduse finantsturgudel ja tuua kaasa tärkavate turgude valuutade kursi järsu languse.

Sellest hoolimata keskendus IMF aga tookord «kolmekiiruselise taastumise» kirjeldamisele, pidades silmas tärkavate majanduste tugevust, USA olukorra paranemist ja Euroopas jätkuvat stagnatsiooni.

Antud seisukohale ehitas IMF üles ka oma prognoosid.

Kirjas G20 liidritele tunnistab aga IMF, et «hiljutised indikaatorid osutavad tugevale alustpanevale aktiivsusele mitmetes arenenud riikides, samal ajal kui võtmelised tärkavad turud on aeglustunud».

Aprillis hoiatas fond USAd, et viimane peaks puudujäägi kärpimist aeglustama. Nüüd tunnistab IMF, et vastupidiselt nende poolt aprillis öeldule on «eranõudlus [USAs] eelarvepoliitika karmistamisest hoolimata suhteliselt tugev».

Aprillis näitas IMFi peaanalüütik näpuga konkreetselt Suurbritannia peale, mis pidanuks tema arvates kasinust tagasi tõmbama. Nüüd aga kiidab fond riike, mis järgivad Britannia eeskuju, sest viimane on «saavutanud oma struktuursed eelarve-eesmärgid ning lubanud automaatsetel stabilisaatoritel oma töö teha».

IMF keeldus oma kursimuutusi Financial Timesile kommenteerimast.
Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles