Lätlased peavad Partsi süüdistust elektribörsi kohta alusetuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlased peavad Partsi süüdistusi alusetuks.
Lätlased peavad Partsi süüdistusi alusetuks. Foto: Arvo Meeks / Valgamaalane

Läti hinnangul on majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi süüdistus Läti ja Leedu vastu seoses elektribörsi hinnakõikumistega alusetu ning ülekandepiirangud Eesti-Läti piiril oleksid vastuolus Euroopa Liidu (EL) põhimõtetega.

Juhul kui Eesti peaks kehtestama meelevaldsed piirangud Eesti ja Läti vahelisele elektriühendusele, siis seab see ennekõike kahtluse alla Eesti võimekuse järgida Euroopa Liidu kolmandat energiapaketti võrguhalduri iseseisvuse osas.

Lisaks eiraks see Euroopa Liidu põhimõtet kaupade ja teenuste vaba liikumise kohta, ütles Läti majandusministeeriumi pressiesindaja Evita Urpena BNSile.

«Kui Eesti kehtestaks sellised piirangud, siis nõuaks Läti kindlasti Eestilt kompensatsiooni kahjude eest, mida see põhjustaks Läti tarbijatele,» ütles Urpena.

Läti on juba 2007. aastast saadik tegelenud elektrituru avamisega ning praeguseks ostab 75 protsenti klientidest oma energia vabalt turult, toonitas Urpena.

Praegu kehtivad reguleeritud hinnad veel vaid eratarbijatele, kes samuti liituvad vaba turuga alates tuleva aasta aprillist.

Peamiseks põhjuseks Eesti ning Läti/Leedu elektrihindade erinevuse vahel on piiratud ülekandevõimsused Läti ja Eesti vahel, märgiti Läti majandusministeeriumist. Seepärast töötab Läti võrguhaldur Augstsprieguma Tikls ka NordBalti projekti kallal, millega suurendatakse ülekandevõimsusi Läti ja Leedu vahel ning soovitakse alustada uut projekti Eesti ja Läti vahel olevate võimsuste tõstmiseks.

Leedu majandusministeeriumist öeldi BNSile, et Leedu ei kommenteeri teemat enne reedest Balti riikide energiaettevõtete kohtumist.

Kolmapäeval kirjutas Postimees, et majandusminister Juhan Parts saatis teravas toonis kirja Läti ja Leedu ametivendadele, tehes neile etteheiteid, et naabrid pole elektriturgu avanud kokkulepitud viisil.

Parts lisas, et Eesti seab Läti piiril piirangud elektri liikumisele börsi vahendusel, kui Läti ja Leedu ei võta ette samme elektrituru liberaliseerimiseks.

Partsi pahameele põhjuseks oli suvine elektribörsi hinnahüpe, mil megavatt-tund maksis 104 eurot. Seda on üle kolme korra rohkem, kui elektrienergia maksis kodutarbijaile aasta tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles