Lauri: riik peab tulude-kuludega edasi tegelema

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki analüütik Maris Lauri.
Swedbanki analüütik Maris Lauri. Foto: Peeter Langovits

Swedbanki vanemanalüütiku Maris Lauri hinnangul võis teine kvartal suure tõenäosusega olla kõige suurema aastase langusega kvartal praeguses majanduskriisis ja kolmas kvartal võib tuua juba väiksemat langust ning koguni kvartaalset tõusu. 


«Ühtlasi viitab majanduse tõenäoline jõudmine madalpunkti selle aasta teises kvartalis sellele, et riik võib 2011. aastal loota maksutulude mõningale tõusule,» kommenteeris Lauri.

Avaliku sektori tulude madalpunkt ei jää tema sõnul siiski mitte selle aasta teise kvartalisse, vaid järgmisesse aastasse. Teiseks annab praegu majanduslangusest suurima osa eratarbimine, kuid töötuse kasv jätkub ning tulude tõusu pole lähima poolaasta või aasta jooksul kuskilt näha.

«Seega jätkub maksutulude langus ning kuigi EList saadavad rahad võivad kasvada, ei saa nendest katta palku, pensione ja sotsiaaltoetusi. Paratamatult tuleb kõigil riigisektori osadel oma finantsidega tõsiselt tegeleda,» hoiatas analüütik.

Riigisektoris toimuvad protsessid sõltuvad tema sõnul erasektoris toimuvast, kuid see seos on viitajaline. Tuleneb see ühelt poolt eelarve koostamise põhimõtetest, kuid eelkõige sellest, et maksutulud laekuvad viitega. Põhiline osa maksutuludest on sõltuv hõivest ja tuludest (tulumaksud, sotsiaalmaksud, ka käibe- ja aktsiisimaksud), hõive ja palgadünaamika on aga tootmisdünaamika suhtes viitajaline.

Tööpuudus ei kasva kohe tootmismahtude languse järel - kas või seaduste tõttu -, ja tööpuudus ei vähene kohe tootmismahtude tõusu järel. Palkade dünaamika on aga veelgi pikema viitajaga.

Avaliku sektori n-ö majandustsükkel on seega erasektori omast umbes 3-4 kvartalit maas, teatud aspektides ilmselt enamgi. Erasektori osakaal majanduses on suurem ning seetõttu määrab see ka enam üldist majanduspilti. Siit teeb analüütik järelduse, et riigil on endiselt vaja vaadata oma tulusid ja kulusid ning praeguseks tehtu ei vasta veel erasektoris toimunud langusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles